AFP or licensors

Ophef in Spanje over politici en militairen die zich voor hun beurt lieten vaccineren

In Spanje is ophef ontstaan over een aantal politici en militairen die  nu al een vaccin tegen het coronavirus hebben gekregen, hoewel ze niet tot de prioritaire doelgroepen behoren. Het schandaal heeft intussen al een paar koppen doen rollen. De stafchef van het leger heeft vandaag ontslag genomen. Hij is niet de eerste, en mogelijk ook niet de laatste die dat doet.

Ook Spanje, een van de Europese landen die van bij het begin zwaar werden getroffen door het coronavirus, is kort voor de jaarwissel begonnen met zijn vaccinatiecampagne. Meer dan een miljoen doses worden prioritair toegediend aan medisch personeel en bewoners van woonzorgcentra. 

Maar een aantal politici en militairen hebben ook al een vaccin gekregen, zo is gebleken, hoewel ze dus niet tot de prioritaire doelgroepen behoren. 

Een van de onterecht gevaccineerden is de stafchef van het Spaanse leger, luchtmachtgeneraal Miguel Angel Villarroya. Hij heeft zijn ontslag ingediend, "om het imago van de strijdkrachten te vrijwaren", zo staat het in een mededeling. Minister van Defensie Margarita Robles heeft het ontslag aanvaard. Verwacht wordt dat er nog meer ontslagen zullen volgen. De minister liet gisteren al weten dat ze de resultaten van een intern rapport afwacht.

(lees door onder de tweet)

Gisteren werd ook al een hoge officier van de Guardia Civil (een politiedienst met militaire en burgerlijke functies, te vergelijken met de vroegere Belgische rijkswacht) ontslagen omdat hij zich voor zijn beurt had laten vaccineren. Hij kreeg zijn ontslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat samen met Defensie bevoegd is voor de Guardia Civil.

Ook politici van verschillende partijen, onder wie enkele burgemeesters,  bleken al een eerste dosis van het coronavaccin te hebben gekregen. Al zeker een van hen, een politicus uit de regio Murcia, heeft intussen ontslag genomen.

Meest gelezen