AFP or licensors

TikTok in Italië deels geblokkeerd na dood van meisje van 10 bij wurgspel: "Minderjarigen beschermen"

De Italiaanse privacywaakhond heeft voor minstens 3 weken de toegang tot de populaire video-app TikTok geblokkeerd voor gebruikers die hun leeftijd niet kunnen bewijzen. De maatregel komt er nadat voorbije week een tienjarig meisje overleed dat vermoedelijk een soort wurgspel had gespeeld op TikTok.

Geen TikTok meer in Italië voor wie niet zijn of haar leeftijd heeft geverifieerd. Dat heeft Italiaanse databeschermingsautoriteit "met spoed" beslist. Aanleiding is de dood van een meisje van 10 uit Palermo, dat vermoedelijk had deelgenomen aan een uit de hand gelopen "jeu de foulard", een gevaarlijk wurgspel waarbij je jezelf op het randje van de verstikking brengt met als doel in een soort roes te komen.

Het meisje werd bewusteloos aangetroffen in de badkamer met haar smartphone en de riem van haar badjas rond haar nek. Volgens haar zus was ze voordien de "blackout challenge" aan het spelen via TikTok. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis van Palermo.

Wij wisten dat ze op TikTok ging voor dansjes, om naar video's te kijken. Hoe had ik me aan deze gruwel kunnen verwachten?

De vader van het overleden meisje

"Wij wisten van niks", vertelde haar vader aan een Italiaanse krant. "Wij wisten dat ze op TikTok ging voor dansjes, om naar video's te kijken. Hoe had ik me aan deze gruwel kunnen verwachten?" Het gerecht onderzoekt de zaak.

Overtredingen

In december al had de Italiaanse privacywaakhond een hele rist overtredingen opgelijst bij TikTok. Vooral het gebrek aan bescherming van erg jonge gebruikers stuit tegen de borst. Volgens de voorwaarden van TikTok moeten gebruikers op z'n minst 13 jaar oud zijn, maar die leeftijd is moeilijk te controleren. Ook is TikTok volgens de Italiaanse overheid niet voldoende transparant in de informatie die de app aan gebruikers geeft over onder meer de privacyinstellingen.

"Terwijl we wachten op een antwoord, hebben we beslist om onmiddellijk actie te ondernemen om minderjarige gebruikers in Italië te beschermen", klinkt het bij de databeschermingsautoriteit. Minstens tot 15 februari zal de app geblokkeerd zijn voor wie zijn of haar leeftijd niet kan bewijzen, in afwachting van maatregelen bij TikTok.

TikTok lag in het verleden al meermaals onder vuur, onder meer nadat een zelfdodingsvideo viraal ging, na oproepen tot geweld tegen vrouwen in India en nadat gebruikers zich hadden geschminkt als slachtoffers van de Holocaust. Ook zijn er nog altijd veel vraagtekens over welke persoonlijke data de app gebruikt.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.

Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.

Meest gelezen