Genetische code wijst uit: reizigers hebben turbo gezet op import van Britse variant in België

Tijdens de voorbije kerstvakantie hebben reizigers tientallen versies van de Britse variant van het coronavirus binnengebracht in ons land. Dat blijkt uit gegevens van het onderzoeksplatform Nextstrain waaruit De Standaard citeert. "Dit is niet per se terug naar af, maar we moeten de maatregelen wel volhouden."

In ons land zijn al zeker 178 besmettingen vastgesteld met de Britse variant (B117) van het coronavirus, zo leert het meest recente weekrapport van Sciensano. Het aantal besmettingen stijgt bovendien week na week. Intussen is al 17 procent van alle geanalyseerde tests "verdacht": dat betekent dat die de zogenaamde "S-dropout" hebben (ze missen een bepaald gen, red.) en dat wijst in de meeste gevallen op de Britse variant.

Nu, dat die besmettelijkere variant ons land zou bereiken en zich hier zou vermenigvuldigen, was maar een kwestie van tijd. Maar de reisplannen van heel wat mensen tijdens de kerstvakantie hebben daar wellicht een turbo op gezet, zo leren gegevens van het onderzoeksplatform Nextstrain.

Op dat platform delen onderzoekers de genoomsequenties - de unieke vingerafdrukken - van geanalyseerde coronastalen. En daaruit blijkt dat de voorbije weken in België al 75 erg diverse sequenties van de Britse variant zijn ontdekt, zo tweette onderzoekster Emma Hodcroft voorbije week. 

Import

Dat wijst erop dat die op korte tijd vanuit verschillende plaatsen naar ons land zijn geïmporteerd, zo bevestigen viroloog Johan Neyts (KU Leuven) en professor microbiologie Bruno Verhasselt van het UZ Gent aan onze redactie. 

Die diversiteit tussen die verschillende sequenties is niet te verklaren door evolutie binnen ons land

Bruno Verhasselt, professor microbiologie, UZ Gent

"Die diversiteit tussen die verschillende sequenties is niet te verklaren door evolutie binnen ons land", klinkt het in koor. "Daarvoor is de tijd te kort geweest. Dus dat is een zeer sterke indicatie dat ze verschillende keren vanuit het buitenland zijn binnengebracht."

Archiefbeeld ter illustratie: reizigers worden getest op Brussels Airport.
Jasper Jacobs

Dat hoeft niet enkel vanuit het Verenigd Koninkrijk te zijn. "Ook op andere plekken, zoals Nederland of Dubai, circuleert die Britse stam", zegt Verhasselt. "Op die manier krijgen we verschillende varianten van diezelfde stam binnen."

Net zoals vorige krokusvakantie?

Herbeleven we nu wat er na de krokusvakantie van vorig jaar is gebeurd, toen mensen besmet terugkwamen van op skivakantie en de zware eerste golf van besmettingen op gang brachten?

"Zoiets kan je nooit tegenhouden", zegt Verhasselt. "Maar je kunt het wel vertragen. Door grenzen beter te bewaken, verminder je die introducties en verspreiding in het land. We moeten geen paniek creëren dat we 'terug naar af' zouden zijn. Maar we moeten ons wel blijven realiseren dat het virus heel besmettelijk is. We moeten dus de maatregelen blijven volhouden, zodat we tijd hebben om de meest kwetsbare mensen te vaccineren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de ziekenhuizen niet opnieuw overstelpt geraken met patiënten."

Meest gelezen