De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken.
AFP or licensors

Washington veroordeelt brutale methodes die Moskou gebruikt tegen manifestanten

De Verenigde Staten hebben de brutale methodes veroordeeld die de Russische politie heeft gebruikt bij de massale arrestaties rond de betogingen voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington roept de Russische autoriteiten op alle arrestanten vrij te laten.

Verspreid over zo'n honderd steden in Rusland zijn vandaag meer dan 2.200 betogers opgepakt, soms met veel geweld. In Moskou zou het om ongeveer 800 mensen gaan en in Sint-Petersburg om meer dan 300. Ook bij de gevangenis in Moskou waar Navalny vastzit werden mensen gearresteerd.

Washington veroordeelt het geweld tegen demonstranten en journalisten. Ook de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrel betreurt het onevenredige geweld dat de Russische politie heeft gebruikt bij de massale arrestaties bij de demonstraties tegen de detentie van oppositieleider Aleksej Navalny. Hij verwerpt ook het afsluiten van internet- en telefoonverbindingen.

De kwestie staat maandag op de agenda van overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die volgens Borrell "volgende stappen" zullen bespreken. De drie Baltische landen hebben al voor nieuwe sancties gepleit.

Meest gelezen