Videospeler inladen...

Chinese mijnwerkers na twee weken in het duister gered uit goudmijn

In China zijn elf mijnwerkers gered die al twee weken ondergronds vastzaten na een explosie in de goudmijn waar ze aan het werk waren. Ze maakten deel uit van een groep van 22. Eén van de mijnwerkers kwam om het leven bij de ontploffing, het lot van de tien overblijvers is nog niet duidelijk.

Op beelden van de Chinese staatstelevisie is te zien hoe een eerste mijnwerker naar boven wordt gehaald uit de goudmijn bij de stad Qixia in de oostelijke provincie Shandong. 

Geblinddoekt, om zijn ogen te beschermen na twee weken in het duister. De man is "uiterst verzwakt" naar het ziekenhuis gebracht.

Hij maakte geen deel uit van een groep van 10 mijnwerkers die sinds vorige week in contact stonden met de reddingsdiensten, maar zat vast in een ander deel van de mijn. 

Een uur nadat de eerste mijnwerker naar boven werd gehaald, werden uit het andere deel van de mijn tien arbeiders één na één gered. Sommigen van hen slaagden erin op eigen kracht naar de wachtende ambulances te wandelen.

Bekijk hier hoe de mijnwerkers naar boven worden gehaald (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Zeker één mijnwerker zou bij een ontploffing twee weken geleden om het leven zijn gekomen. Over het lot van de tien anderen is nog geen duidelijkheid. Mogelijk zijn enkelen van hen nog in leven.

"Kloppende geluiden"

De ontploffing had de uitgangsladder en het communicatiesysteem ernstig beschadigd, waardoor er geen contact mogelijk was met de arbeiders in de mijn bij de stad Qixia in de oostelijke provincie Shandong.

Vorige week boorden reddingswerkers een gat in de mijn en hoorden "kloppende geluiden". Met touwen werden voedsel, medicijnen, papier en potloden naar beneden gelaten. Even later kregen de reddingswerkers een briefje terug, waarin de overlevers hen vroegen om te blijven zoeken.

De Chinese overheid heeft leidinggevenden van de mijn gearresteerd, omdat ze na de explosie meer dan 24 uur hadden gewacht vooraleer ze het incident hadden gemeld. De oorzaak van de explosie is nog niet duidelijk. 

Mijnongevallen gebeuren regelmatig in China. Vaak zijn ze te wijten aan een gebrek aan veiligheidsmaatregelen. In december stierven nog 23 mijnwerkers in een mijn in de zuidwestelijke stad Chongqing. Enkele maanden voordien kwamen 16 arbeiders om door koolmonoxidevergiftiging nadat ze ondergronds vast waren komen te zitten in weer een andere kolenmijn in de stad.

Meest gelezen