Geen buitenschoolse activiteiten meer voor kinderen in 6 Noord-Limburgse gemeenten, kinderen worden massaal getest

Omdat het aantal coronabesmettingen in verschillende scholen en 2 woonzorgcentra in Hamont-Achel sterk steeg, zullen alle leerlingen en personeelsleden van de getroffen scholen in Hamont-Achel morgen en overmorgen getest worden. Uit voorzorg worden alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar in zes Noord-Limburgse gemeenten verboden. Het gaat om Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt. 

Gouverneur Jos Lantmeeters neemt drastische maatregelen nu blijkt dat het aantal corona-besmettingen in Hamont-Achel piekt. Na overleg met de stad, de eerstelijnszone Noord-Limburg en het Agentschap Zorg en Gezondheid is beslist om alle leerlingen van de betrokken scholen te testen op het corornavirus. Dit gebeurt morgen en overmorgen, met hulp van een mobiel testteam van het Universitaire Ziekenhuis Antwerpen (UZA). "In het CC Michielshof worden 4 testlijnen opgesteld ", vertelt burgemeester Rik Rijcken (Pro) "Zo kunnen we tot 140 mensen per uur testen. In totaal zullen ruim 500 kinderen op 2 dagen tijd getest worden."

We zijn op een week tijd van 19 besmettingen naar 99 gegaan

burgemeester Rik Rijcken

"Alle leerlingen en leerkrachten van de kleuter- lagere school De Achellier zitten momenteel in quarantaine", gaat Rijcken verder. "Net als 88 leerlingen en 3 leerkrachten van de Wico-campus in Hamont." 

In de getroffen woonzorgcentra Aan de Beverdijk en Sint-Jan Berchmans in Hamont-Achel is voorlopig geen bezoek meer toegelaten. Ook het ziekenhuis Noorderhart in Pelt laat voorlopig geen bezoek meer toe.

Vermoedelijk gaat het in Hamont-Achel om besmettingen met de Britse variant van het coronavirus. In de getroffen woonzorgcentra  Aan de Beverdijk en Sint-Jan Berchmans in Hamont-Achel is voorlopig geen bezoek meer toegelaten. Ook het ziekenhuis Noorderhart in Pelt laat geen bezoek meer toe. 

Het zijn strenge maatregelen, maar er zijn echt geen andere mogelijkheden

Dr. Marnix Goethals, eerstelijnszone Noord-Limburg

Omdat kinderen hun hobby's ook vaak in grensgemeenten beoefenen, is beslist dat alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar opgeschort worden, vanaf vandaag tot en met vrijdag 12 februari. De gouverneur roept ouders in de betrokken Noord-Limburgse gemeenten op om voorzichtig te zijn, en hun kinderen ook niet naar buitenschoolse activiteiten in andere gemeenten te laten gaan. "Het zijn maateregelen die een grote impact hebben", beseft dokter Marnix Goethals van de Eerstelijnszone Noord-Limburg. "Maar we hebben er goed over nagedacht, er zijn geen echt geen andere mogelijkheden."

 

Meest gelezen