Belga

Gouverneur Jos Lantmeeters vraagt ouders om kleuters te laten testen: "Omdat kinderen meestal geen symptomen hebben"

Nu er meer en meer coronabesmettingen in scholen worden vastgesteld, roept gouverneur Jos Lantmeeters de Limburgers op om ook kinderen onder 6 jaar te laten testen. Zelf kan hij dat niet afdwingen, ouders moeten dat vrijwillig doen. "En breng kinderen alstublieft niet naar de grootouders." 

Het aantal coronabesmettingen in scholen is snel aan het stijgen. "Het gaat aan een rotvaart", zegt gouverneur Jos Lantmeeters. "Begin deze week hadden we een probleem in Sint-Truiden, een zesde van de leerlingen in de scholen blijkt daar besmet te zijn. In Hamont-Achel is in een klas zelfs de helft van de leerlingen besmet. Maar niemand had dat zien aankomen, omdat de meeste kinderen geen symptomen hebben." Morgen en overmorgen worden alle leerlingen en leerkrachten van de 2 getroffen scholen in Hamont-Achel getest. "En morgen gaan we op grote schaal testen in KTA2 in Hasselt, woensdag in Lommel. En ik vrees dat we tegen het einde van de week nog meer besmettingshaarden hebben."

Het grote probleem is dat jonge kinderen geen symptomen hebben 

Jos Lantmeeters, gouverneur

Kunnen de scholen in deze omstandigheden nog openblijven? "Ik heb daar mijn grootste twijfels bij op dit moment", zegt de gouverneur. "Maar de scholen zijn een bevoegdheid van Vlaanderen. Ik kan alleen maar optreden als brandblusser, om plaatselijke problemen op te lossen. Ik ben niet bevoegd om algemene maatregelen te nemen." 

Meest gelezen