Grote corona-uitbraak in gemeente Bekkevoort : "1 op de 3 tests positief, dat is angstaanjagend"

In Bekkevoort wordt de corona-uitbraak almaar groter. In de vrije basisschool van deelgemeente Molenbeek-Wersbeek werden woensdag twee besmettingen vastgesteld, maar na het uitgebreid testen van leerlingen en leerkrachten is dat aantal  intussen gestegen naar 52. "Eén op de drie testte intussen positief en dat is nooit gezien", zegt waarnemend burgemeester Benny Reviers.

Bekkevoort was tot op heden redelijk gespaard gebleven van het coronavirus, maar daar is dit weekend verandering in gekomen. Woensdag testten twee mensen positief op het coronavirus in de vrije basisschool 't Scholeke in deelgemeente Molenbeek-Wersbeek. Daar kwamen er donderdag nog vijf bij en na het uitgebreid testen van leerlingen en leerkrachten is het aantal positieve gevallen al gestegen tot 52. "Dat is één op de drie", zegt waarnemend burgemeester Benny Reviers, "en dat is angstwekkend, nog nooit gezien". 

Besmettingen via sport- en verenigingsleven

"Bij de Scouts zijn één of twee besmettingen vastgesteld en die kinderen gaan in een andere deelgemeente, in Assent, naar school", zegt Reviers. "Via de Scouts en Chiro, de weekendactviteiten en de sportactiviteiten die vorig weekend nog mochten plaatsvinden, is dit kunnen gebeuren. Dan ga je uit de normale schoolbubbel en kom je in contact met andere kinderen en zo kan het virus zich meer en meer vermenigvuldigen. Als gevolg van de uitbreiding van het virus hebben we besloten om de drie basisscholen in de gemeente te sluiten tot en met woensdag. In deelgemeente Molenbeek-Wersbeek, waar de school al dicht was, blijft dat zeker zo tot en met vrijdag."

Uitgebreid testen in testcentrum van Rillaar

"We vrezen dat het aantal besmette personen nog kan stijgen en daarom worden vandaag nog leerlingen getest, ook iedereen van de buitenschoolse kinderopvang is uitgenodigd, zodat vandaag een 150-tal mensen getest worden. De resultaten worden maandagavond of dinsdag verwacht.  Afhankelijk van die resultaten, zullen de maatregelen worden aangepast. Daarover volgt er dinsdag overleg met de gouverneur, het Agentschap Zorg en Gezondheid, de eerstelijnszone en de drie scholen zelf. Wellicht zijn ook in de buurgemeenten Diest, Glabbeek en Kortenaken kinderen besmet", zegt Benny Reviers nog. "Intussen zijn de kinderen en hun ouders in quarantaine geplaatst. Dat betekent dat maar liefst bijna 2.000 inwoners in quarantaine zitten. De buitenschoolse kinderopvang is gesloten en alle buitenschoolse activiteiten zijn alvast opgeschort tot aan de krokusvakantie", aldus nog Benny Reviers.

Meest gelezen