Hoge waterstand van de Maas lokt veel fietsers en wandelaars: "Uitzicht is fenomenaal"

Door snel smeltende sneeuw in de Ardennen stroomde de Maas dit weekend over haar zomeroevers in Lanaken en Kinrooi. Ook in de Boyen in Dilsen-Stokkem steeg het grondwater, waardoor een oude Maasarm vol water liep.

“Het uitzicht is elke keer opnieuw fantastisch”, vindt een fietser die in de buurt woont. “Omdat de rivierbedding overstroomd is, zijn er nu veel waterplassen en die zijn een paradijs voor de watervogels. Vroeger overstroomde de Maas veel vaker, waardoor dorpen ontruimd moesten worden. Door grind- en verbredingswerken zijn er nu veel overstromingsgebieden in België en in Nederland. Het gebeurt niet vaak dat de natuur aantrekkelijker wordt door een ingreep van de mens. Maar in dit geval is dat wel degelijk zo.”

Veel toeristen

“Het is drukker dan op andere zondagen”, stelt een vaste wandelaar vast. “Vroeger stond er nog veel meer weiland onder water. Vandaag zal ik mijn route slechts lichtjes moeten aanpassen. Enkele van mijn favoriete wandelwegen staan volledig onder water. Maar het uitzicht is fenomenaal.” 

Met de Maas valt niet te sollen

"Ik ben hier opgegroeid”, vertelt een dame die een frisse neus haalt met haar moeder. “Ik herinner mij dat ik als kind niet te dicht bij het water mocht komen. Met de Maas valt immers niet zomaar te sollen. De stroming is dezer dagen nog veel sterker dan normaal. Ik hou van het contrast tussen de zomer en de winter. We zijn vandaag speciaal naar hier gekomen om de watermassa van dichtbij te bewonderen.”

Meest gelezen