De politie liet eerst betijen maar toen een aantal betogers weigerden op te stappen, greep ze in.

Incidenten en arrestaties bij betoging tegen 'klassenjustitie' in Brussel

Aan de Kunstberg in Brussel is vanmiddag betoogd tegen 'klassenjustitie'. De manifestatie was georganiseerd door een twintigtal verschillende organisaties. Die wilden hun ongenoegen uiten over een hele reeks incidenten waarbij politie en justitie fout of te hardhandig zouden zijn opgetreden. De betoging was niet toegelaten, maar de Brusselse politie liet ongeveer een uur betijen. Toen een aantal aanwezigen nadien weigerden de omgeving te verlaten en enkelen van hen aanstalten leken te maken rel te schoppen, kwam het tot confrontaties met de politie en tot arrestaties.

De organisatoren hadden tot de betoging opgeroepen na de verschillende incidenten van de afgelopen weken en maanden waarbij verschillende mensen, sommigen van buitenlandse origine, gewond raakten of overleden zijn bij politietussenkomsten. De betogers verwezen onder meer naar de Brusselse jongeren Adil en Mehdi, en ook naar de onlangs overleden Ibrahima Barrie, de peuter Mawda en Jozef Chovanec.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De betoging had geen toelating gekregen van het Brusselse stadsbestuur, maar omstreeks 14.00 uur daagden toch een honderdtal mensen op aan de Kunstberg. Die groep groeide later nog aan en de Brusselse politie liet eerst betijen.

"De betoging verliep rustig", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "Na afloop waren er echter kleine groepjes in de omgeving die in de richting van het centrum probeerden te lopen en daarbij riepen 'on va tout casser', terwijl ook een deel van de aanwezigen weigerden de omgeving te verlaten. Onze mensen hebben daarop ingegrepen en er zijn verschillende arrestaties uitgevoerd."

Uit getuigenissen op sociale media, onder meer van activist Yassine Boubout, zou blijken dat de politie daarbij traangas gebruikt heeft en een grote groep mensen ingesloten heeft vlakbij het Centraal Station.

Een aantal betogers werd administratief aangehouden.

Meest gelezen