Luchtballon vliegt ongewild boven luchthaven van Zaventem

Inwoners van Zaventem keken zondagmorgen vreemd op toen een luchtballon in het luchtruim boven de luchthaven was terecht gekomen. Normaal gezien moet je hiervoor toestemming vragen, maar de ballon was daar wellicht beland buiten de wil van de bestuurder. 

"De ballon was opgestegen in Sint-Niklaas en had wel een vliegplan ingediend", zegt woordvoerder Dominique Dehaene van de luchtverkeersleiding Skeyes. "Maar om boven het luchtruim van de luchthaven te vliegen, moet je een aanvraag indienen bij de Special Activity-dienst.  Dat is zeker niet gebeurd, maar ik vermoed dat de ballon door de weersomstandigheden toch in dat luchtruim terecht is gekomen. De mensen van Skeyes hebben de ballon veilig door het luchtruim kunnen loodsen en hij is dan ook veilig kunnen landen in Marche-en-Famenne", besluit Dominique Dehaene van Skeyes.

Federatie distantieert zich

De Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie distantieert zich in een mededeling van het incident. "Tot vandaag is ballonvaren niet toegelaten met publiek als gevolg van de Covid-19 restricties", stelt ondervoorzitter Yves Lannoy. "Bovendien gelden binnen de veiligheidszone van Brussels Airport steeds zeer strikte beperkende regels voor recreatieve luchtvaartuigen zoals ballonnen. Normaal gezien is deze zone verboden gebied. Wat er zich zondagochtend afspeelde bij de betrokken ballonvaarders, kunnen wijzelf onmogelijk inschatten. Of er overtredingen zijn gebeurd, zal verder onderzoek moeten uitwijzen", aldus Lannoy.  

kasto80

Meest gelezen