Maar 1 op de 6 inwoners van joodse wijken in Antwerpen daagt op in testcentrum Spoor Oost

Dit weekend zijn 1100 inwoners van 2 wijken in de joodse buurt in Antwerpen opgedaagd in het testcentrum Spoor Oost, om zich te laten testen op corona. In het totaal had de stad aan 6500 inwoners gevraagd om zich vrijwillig en gratis te laten testen, omdat in de 2 wijken de besmettingen 4 keer hoger lagen dan in de rest van de stad. Schepen Fons Duchateau (NV-A) is ontgoocheld. En ook het Forum der Joodse organisaties reageert teleurgesteld. 

"Van de 1300 mensen die waren ingeschreven, verwachten we er maandag nog 200", zegt schepen Duchateau. "In de 2 wijken zijn ook nog 6 basisscholen waar mobiele teams maandag testen zullen uitvoeren, dus schat ik dat we uiteindelijk 1 op de 4 inwoners zullen bereiken", zegt de schepen, "maar ik wil niet flauw doen: ik had gehoopt dat het er meer zouden zijn."

Betreurenswaardig

De testen zijn vrijwillig en de stad biedt ze gratis aan. "Er is heel intensief contact geweest met de joodse gemeenschap," zegt schepen Duchateau, "maar een beperkt aantal mensen laat het religieuze voorgaan op het civiele, en dat vind ik zeer betreurenswaardig".  De stad gaat devolgende dagen bekijken of ze hun beleid moeten bijsturen als ze dezelfde oproep nog eens zullen doen in andere wijken. 

Reactie Forum der Joodse organisaties

Ook Hans Knoop van het Forum der Joodse organisaties reageert teleurgesteld op de lage opkomst. "Wij kunnen alleen maar een oproep doen om je te laten testen. Als mensen dat niet doen, kunnen we dat alleen hoofdschuddend aan de zijkant constateren. En als de schepen teleurgesteld is, dan zijn wij dat met de schepen", zegt hij nog. 

 

Meest gelezen