AFP or licensors

Recordaantal arrestaties bij protest in Rusland, volgende week nieuwe acties gepland

Bij de manifestaties in Rusland, de grootste in ruim anderhalf jaar tijd, zijn gisteren bijna 3.500 mensen gearresteerd. De betogers kwamen op straat om hun ongenoegen te uiten over de opsluiting van oppositieleider Aleksej Navalny en over het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. Medestanders van Navalny hebben voor volgend weekend opnieuw acties aangekondigd.

In een 100-tal steden kwamen gisteren betogers de straat op na de oproep van Navalny om te protesteren tegen het bewind van president Vladimir Poetin. 

Aan de grootste betoging, in de hoofdstad Moskou, namen zo'n 40.000 mensen deel.

Volgens de ngo OVD-Info, gespecialiseerd in het opvolgen van arrestaties, pakte de Russische politie gisteren verspreid over Rusland meer dan 3.300 betogers op. 

In Moskou zouden zeker 1.300 mensen in hechtenis zijn genomen, in Sint-Petersburg een 500-tal. Volgens de ngo gaat het om het grootste aantal aanhoudingen bij oppositiebijeenkomsten in de geschiedenis van het moderne Rusland.

AFP or licensors

In Moskou en Sint-Petersburg raakten ook betogers gewond. In Sint-Petersburg diende een vrouw na politiegeweld te worden opgenomen op intensieve zorg. 

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben het hardhandige politie-optreden in Rusland veroordeeld. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zegt de kwestie morgen op de agenda van overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken te zetten.

Meest gelezen