Waarnemingen wijzen op neergestorte meteoriet in regio Aalst-Dendermonde: "Kans dat je hem vindt, is quasi onbestaande"

De kans bestaat dat er eergisteren een meteoriet is neergestort op Belgisch grondgebied. Dat meldt Volkssterrenwacht Mira op Twitter, op basis van bijna 200 waarnemingen van een vallend object, en dat zowel in België, Nederland, Engeland als Frankrijk. Daarnaast hebben 3 speciale camera's beelden gemaakt van het traject van dat vallende object. Op basis daarvan is er een zone afgebakend, tussen Aalst en Dendermonde, waar de meteoriet zou kunnen liggen. Wie op zoek gaat, blijft waarschijnlijk op zijn honger zitten. "De kans dat je die meteoriet vindt, is zo goed als onbestaande", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. Geoloog Steven Goderis (VUB) ging al op zoek, maar zonder resultaat.

Een meteoriet is een stukje ruimtepuin van amper enkele centimeter diameter met een grillige vorm, dat lijkt op een verbrand steentje nadat het is ingevallen op aarde. De voorbije 200 jaar zijn er in België officieel 5 meteorieten teruggevonden. De laatste vondst dateert van 1971, toen een meteoriet zich door het dak van een schuur had geboord, vertelt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. Dat er een meteoriet in ons land wordt teruggevonden, is dus vrij uitzonderlijk, maar het fenomeen van vallende meteorieten is dat niet. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een waarneming uit Almere (Nederland), en lees voort onder de video (© TimoDeFrys):

"Jaarlijks vallen er verschillende meteorieten neer op Belgisch grondgebied, maar omdat ons land zo dichtbevolkt is, verkleint dat de kans op een vondst. En op klaarlichte dag is een meteoriet zo goed als onmogelijk waar te nemen. Alle eerdere vondsten waren eerder toevallig. Dit zou letterlijk de eerste keer zijn dat er op basis van systematische waarnemingen én de moderne cameratechnologie effectief een meteoriet wordt teruggevonden", zegt Mollet.

"Het is geen kwestie van zoeken naar een speld in een hooiberg, maar naar een speld in een hooiveld. De kans is niet onbestaande, maar toch verwaarloosbaar klein. Want waarschijnlijk gaat het niet om één deeltje, maar om verschillende kleinere deeltjes die uit elkaar zijn gespat. Wie toch op speurtocht gaat: een meteoriet is een zwartgeblakerd steentje, qua gewicht iets zwaarder dan een "gewone" steen en met een ruw oppervlak, waar onderweg naar de aarde wat stukjes af zijn gevlogen."

Dit zou de eerste keer zijn dat er op basis van systematische waarnemingen effectief een meteoriet wordt teruggevonden.

Philippe Mollet, Volkssterrenwacht Mira

Bekijk hier een waarneming uit Drachten (Nederland), en lees voort onder de video (© Oscar Keet): 

Vrijdagochtend waren er "honderden waarnemingen" van wat Mollet "een mogelijk neergestorte meteoriet" noemt. "Waarnemingen van een bijzonder heldere vuurbol en dat zowel in het westen van ons land, als in het zuiden van Nederland, het noorden van Frankrijk en het zuidoosten van Engeland, ongeveer 200 in totaal. Op basis van de locaties van die waarnemingen, en observaties van het cameranetwerk FRIPON (Fireball Recovery and Interplanetary Observation Network, red.) in Brussel, Oostkapelle (Nederland) en Noordwijk (Nederland) kunnen we een gebied afbakenen tussen Aalst en Dendermonde waarin de meteoriet is neergestort."

Het is trouwens niet zo evident om een meteoriet te spotten. "Als wandelaar is de kans klein, dat je opmerkt wat er recht boven je hoofd aan het gebeuren is. Zelfs de meest ervaren waarnemers worden nog verrast. Het moeilijkste aspect, is om de hoogte in te schatten. Als mens is onze blik vrij horizontaal gericht. Daardoor lijkt wat we zien in de verte erg hoog, maar we schatten die hoogte vaak hoger in dan ze eigenlijk is."

De sneeuw heeft onze zoektocht vanmorgen aanzienlijk bemoeilijkt.

Geoloog Steven Goderis (VUB) ging vanmorgen in regio Aalst op zoek naar de meteoriet

Deze voormiddag zijn er al enkele geologen op zoek gegaan naar de meteoriet. "Maar een systematische zoektocht nu is bijzonder moeilijk, omdat alles er vochtig bijligt", zegt Mollet. "En dat materiaal is bijzonder broos, dus het gaat snel verweren." Geoloog Steven Goderis (VUB) is er deze voormiddag al op uitgetrokken in regio Aalst. "Door de sneeuw was het onmogelijk om iets te vinden. Dinsdag organiseren we een systematische zoektocht, samen met enkele doctoraatsstudenten."

Meest gelezen