Onderwijs krijgt eigen teststrategie, met sneltesten en mobiele testteams 

Het Vlaamse onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend.  De strategie is gebaseerd op twee sporen. Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten. Bij het vermoeden van een cluster worden mobiele testteams ingeschakeld.

Het voordeel van de sneltesten is dat er een onmiddellijk testresultaat is. Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt – essentieel in het kader van de strijd tegen de Britse maar ook de klassieke variant.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De sneltesten worden afgenomen door vrijwilligers van het Rode Kruis in samenwerking met de CLB’s. Indien de sneltest negatief is, volgt er een PCR-test op dag 7. Intussen blijven betrokken leerlingen of leerkrachten in quarantaine.

Bij vermoeden van een cluster kan naar het tweede spoor worden geschakeld en worden mobiele testteams ingeschakeld die met een bus ter plaatse komen. Deze teams kunnen in sneltempo bij duizenden mensen keelwissers afnemen voor PCR testen. Naast het UZA staat nu ook het UZGent klaar om teams te laten uitrukken.

Hoogrisicocontact

Vanaf morgen al zullen lagereschoolkinderen die in contact gekomen zijn met een besmet kind als een hoogrisicocontact beschouwd worden. Tot nu werden ze nog als een laagrisicocontact beschouwd. Hierdoor zullen veel meer kinderen worden getest. Net als voor volwassenen wordt de isolatietermijn voor besmette kinderen verlengd tot tien dagen.

"We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden", zegt minister Weyts. "Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van een of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school."

Videospeler inladen...

 Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Weyts: "Zeg nooit 'nooit', maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten."

Buitenschoolse activiteiten

Wat de buitenschoolse activiteiten voor -13 jarigen betreft, overlegt Weyts morgen met minister van Jeugd Benjamin Dalle.  "Afgelopen dagen werd immers vastgesteld dat via sportclubs en jeugdactiviteiten besmettingen plaatsvonden", zegt Weyts.

Dinsdag spreekt de Risk Assessment Group (RAG) zich uit over eventuele aanpassingen aan de algemene teststrategie, in functie van de Britse, maar ook de klassieke coronavariant.

Videospeler inladen...

Meest gelezen