Videospeler inladen...

3.600 boetes in eerste nacht van avondklok in Nederland, in Urk steken betogers teststraat in brand 

In Nederland is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis de avondklok ingegaan en dat is niet overal zonder slag of stoot verlopen. In het dorpje Urk kwamen tientallen jongeren op straat uit protest tegen de nieuwe maatregel. Ze staken er zelfs een coronateststraat in brand. In totaal deelde de politie meer dan 3.600 boetes uit voor het overtreden van de avondklok. 25 mensen werden opgepakt omdat ze weigerden naar huis te gaan.

In België is de avondklok al een hele tijd van kracht, maar sinds gisteren kennen ook onze noorderburen de maatregel. In Nederland mogen inwoners niet meer op straat komen tussen negen uur 's avonds en half vijf 's ochtends. 

Aan het station in Amsterdam is niemand meer te zien

En die maatregel werd op sommige plaatsen in het land - zacht gezegd - niet zo goed onthaald. In Rotterdam kwamen 150 mensen op straat als protest en in Stein, in Nederlands Limburg, gooiden betogers met vuurwerk. Maar vooral in het dorpje Urk liep het volledig uit de hand. Op sociale media was opgeroepen om op straat te komen om te protesteren tegen de avondklok en vele tientallen jongeren gaven daar gehoor aan. Ze reden door de haven en staken daarna een teststraat in brand. Agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk, verschillende combi's werden vernield. 

Op beelden die op Twitter circuleren, is te zien hoe betogers de deur van de teststraat instampen. Bekijk de video hieronder: 

Videospeler inladen...

In het dorp werd meteen een noodbevel afgekondigd. Iets voor middernacht slaagde de politie erin om het havengebied te ontruimen, al was het toen in het centrum van de gemeente nog steeds druk. De politie heeft laten weten dat er meerdere verdachten opgepakt werden en dat ze verschillende boetes uitgeschreven heeft. 

In een mededeling hebben de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie verontwaardigd gereageerd. "Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde, met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven." Ze noemen de brand in het testcentrum "een klap in het gezicht van de medewerkers van de gemeentelijke gezondheidsdienst". 

Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde, met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven

De burgemeester van het dorp, Cees van den Bos heeft op Twitter zijn ongenoegen geuit: "Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen. (...) We willen rust op Urk." 

In oktober vorig jaar ging onze journalist Jeroen Reygaert nog op reportage in Urk, waar de inwoners de maatregelen die toen golden aan hun laars lapten om samen naar de kerk te gaan. Je kan zijn verslag hier herlezen. 

Bekijk ook de reportage in "Het Journaal" over het politie-optreden zaterdagavond in Nederland: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen