Videospeler inladen...

Ziekenhuis aangevallen tijdens rellen in Nederland: "Terwijl baby’s werden geboren, brachten ze vernielingen aan"

In Enschede is een ziekenhuis het doelwit geworden van relschoppers die gisterenavond tekeer gingen tegen de coronamaatregelen. In meer dan tien andere Nederlandse steden zijn eveneens vernielingen aangebracht. De Nederlandse minister-president Mark Rutte veroordeelt het "crimineel geweld". 

"Het was een heel drukke avond op onze verloskamers", zo getuigt de voorzitter van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede Sofia de Rooij in "De ochtend" op Radio 1. "Terwijl er op de verloskamers baby’s geboren werden, zijn mensen vanuit de stad naar ons ziekenhuis getrokken. Ze hebben op onze ramen gebonkt en vernielingen aangericht. Het is onbegrijpelijk."

Het Medisch Spectrum Twente is gisterenavond bekogeld. Relschoppers probeerden ramen in te gooien, maar dat lukte niet. De slagbomen werden wel vernield. De rellen vonden plaats tijdens de wissel van de dienst in het ziekenhuis. "Voor onze medewerkers was dat heel aangrijpend", zo vertelt de Rooij. "Gelukkig is niemand gewond geraakt. We hebben goede bescherming gekregen van de politie en van onze eigen beveiliging."

Je doet je stinkende best en op zo’n moment wordt dat gewoon niet gerespecteerd

Voorzitter van het Medisch Spectrum Twente Sofia de Rooij

Beluister hier het interview met de voorzitter van het Medisch Spectrum Twente Sofia de Rooij in "De ochtend" op Radio 1 en lees daarna verder.

De relschoppers protesteerden tegen de Nederlandse coronamaatregelen, maar waarom het ziekenhuis precies in het vizier kwam, moet onderzoek nog uitwijzen. "Een ziekenhuis wordt al snel in verband gebracht met vaccinaties en COVID. Misschien is het daaraan gekoppeld? Maar dat is te absurd voor woorden", klinkt het bij de Rooij.

De voorzitter noemt de aanval op het ziekenhuis dan ook onbegrijpelijk. "Je doet je stinkende best en op zo’n moment wordt dat gewoon niet gerespecteerd. Het enige wat wij willen, is een veilige plek zijn voor onze patiënten. Wij hebben hier heel veel covidpatiënten, maar we proberen ook de reguliere zorg te laten doorgaan."

Ik hoop dat iedereen vanochtend wakker wordt en zich heel beschaamd voelt

Voorzitter van het Medisch Spectrum Twente Sofia de Rooij

Aan het ziekenhuis zelf ging het om een handjevol relschoppers. Op de markt in Enschede, vlak bij het ziekenhuis protesteerden een paar honderd mensen. De Rooij weet nog niet hoe het nu verder moet. "Ik hoop dat iedereen vanochtend wakker wordt en zich heel beschaamd voelt. Dat hoop ik. En dat we gewoon normaal, solidair, met elkaar verder kunnen."

"Wat bezielt deze mensen?"

Enschede was niet de enige stad die gisteren door gewelddadige relschoppers opgeschrikt werd. Ook in Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Breda, Oosterhout, Helmond, Venlo, Stein, Roermond, Arnhem, Apeldoorn en Tilburg kwamen geweldplegers op straat tegen de coronamaatregelen.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte veroordeelt het "crimineel geweld" en noemt het "ontoelaatbaar". "Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen. Wat bezielt deze mensen?"

Rutte zei ook nog dat het geweld "niets te maken heeft met strijden voor de vrijheid" en benadrukte dat 99 procent van de bevolking zich wel goed aan de avondklok en de andere maatregelen houdt. Hij betuigde zijn respect voor de burgemeester, politie en journalisten. "De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken."

Brandstichting en illegaal vuurwerk

In de Schilderswijk in Den Haag werd brand gesticht. In de Hobbemastraat was volgens een politiewoordvoerder een grote groep aanwezig. De mobiele eenheid werd ingezet om de openbare orde te herstellen. Op sociale media was er opgeroepen om te komen demonstreren. Rond 21.30 uur was de situatie onder controle. 

Bekijk hier de journaalreportage over het oproer in verschillende steden in Nederland en lees door onder de video:

Videospeler inladen...

In Oosterhout en Breda kwamen groepen mensen bij elkaar om vernielingen te plegen. De politie liet weten dat iedereen die zonder geldige verklaring buiten was, bekeurd zou worden.

Ook in de binnenstad van Helmond waren er ongeregeldheden. Via Snapchat werd opgeroepen om te demonstreren tegen de avondklok, aldus een politiewoordvoerder. "Er zijn zo'n 50 jongeren op afgekomen, er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid." Een mobiele eenheid werd opgeroepen voor versterking.

Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen

Minister-president Mark Rutte

In Venlo gooiden mensen met stenen, tweette de politie. Winkelruiten werden er ingeslagen en er werd met stenen gegooid, zo schreef 1L. De burgemeester vaardigde een noodbevel uit.

Ook in Stein en Roermond was het volgens de politie erg onrustig. In Roermond vernielden relschoppers een winkelcentrum en bij opstootjes raakte een agent lichtgewond. 

In Arnhem en Apeldoorn werd zwaar illegaal vuurwerk afgestoken en werd de Mobiele Eenheid van de politie ingezet, zo schreef Omroep Gelderland. Na het ingaan van de avondklok zou het er rustiger geworden zijn. Zowel in Arnhem als Apeldoorn zijn bekeuringen uitgedeeld.

Ook in de buurt van de Tilburgse Wandelboslaan hing een gespannen sfeer en werd de mobiele eenheid ingezet, aldus Omroep Brabant. De burgemeester kondigde een noodbevel aan. De demonstratie vond plaats onder het motto "Tilburg in opstand". Volgens een getuige werd er veel vuurwerk afgestoken en werden verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond gereden.

Vernielingen in Eindhoven

Gisterennamiddag was er ook al protest in Amsterdam en Eindhoven. Daar ging het er dikwijls hard aan toe. In Amsterdam stonden de aanwezigen in groepjes bij elkaar, sommigen met spandoeken tegen de ontslagnemende regering van Mark Rutte, en tegen de strenge coronamaatregelen.  

Ivan Ollevier is in Eindhoven en geeft een laatste stand van zaken. Lees onder zijn verslag verder.

Videospeler inladen...

"De groep wordt te groot", maande de gemeente Amsterdam de mensen aan op Twitter. Later ontruimde de politie, die uren voor de actie al ruim aanwezig was, het Museumplein. Daarbij werden paarden en het waterkanon ingezet.

Hetzelfde gebeurde in Eindhoven, waar de demonstratie uit de hand liep. Op het 18 Septemberplein waren zo'n 500 mensen samengekomen. Velen wilden het plein niet verlaten en de sfeer werd grimmig. Betogers gooiden met vuurwerk naar de politie en daagden de eenheden uit. Die sloegen met wapenstokken van zich af. Ook werd er traangas ingezet. Op Twitter is te zien hoe politiepaarden bij een confrontatie onderuit gingen.

De politie heeft tientallen demonstranten gearresteerd en riep iedereen op weg te blijven uit de binnenstad van Eindhoven. Daar liepen na de beëindiging van de demonstratie op het 18 Septemberplein nog groepen demonstranten rond, die op verschillende plaatsen een ravage hebben aangericht.

Pro Shots
Rob Engelaar

Fietsen en auto's werden in brand gestoken, en in en rond het station van Eindhoven, waar het treinverkeer is stilgelegd, zijn winkels geplunderd en ruiten ingegooid. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Avondklok zeker tot 9 februari

Nederland is sinds half december in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naar verwachting zal die zeker tot 9 februari van kracht zijn. 

Gisteravond was voor de eerste keer ook een avondklok van kracht. Ook dat verliep niet zonder slag of stoot. In totaal werden 3.600 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok overtraden. 

In het dorp Urk kwamen tientallen jongeren op straat uit protest tegen de nieuwe maatregel en werd een coronateststraat in brand gestoken.

Meest gelezen