Eupen
Andreas Kockartz

Verse sneeuw en kans op gladheid op de wegen in de nacht van zondag op maandag

Na de sneeuwval van de afgelopen nacht nadert een nieuwe zone met winterse neerslag uit het noordwesten ons land. Samen met mogelijke vorst in de nacht van zondag op maandag kan dat voor gladheid en gevaarlijke situaties zorgen, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Momenteel zijn de wegdek- en luchttemperaturen nog licht positief, waardoor de neerslag niet lang op de weg zal blijven liggen. De winterse neerslag wordt verwacht de hele nacht te vallen. In de vroege avond en de nacht van zondag op maandag gaan de wegdektemperaturen richting of onder het vriespunt. Deze combinatie kan voor gevaarlijke gladheid zorgen.

"Afgelopen nacht hebben we 1.800 ton strooizout gestrooid", zegt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer, "maar het heeft zwaar gesneeuwd, met dikke vlokken, waardoor het preventieve zout weggespoeld is. Gladheid bestrijden na sneeuwval is niet gemakkelijk, we moeten vaak twee of drie keer uitrijden en we kunnen niet overal tegelijk zijn."

Gladheid bestrijden na sneeuwval is niet gemakkelijk, we moeten vaak twee of drie keer uitrijden en we kunnen niet overal tegelijk zijn

Veva Daniëls

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgen dat de wegen preventief gestrooid worden, zodat de eerste sneeuw niet onmiddellijk op de weg achterblijft. Toch zal de (smeltende) sneeuw ervoor zorgen dat dit preventief gestrooid zout na verloop van tijd verdwijnt en nieuwe (ruim-) en strooiacties noodzakelijk zijn. Het is dus opletten als weggebruiker om de weg op te gaan.

Op Twitter werden er veel beelden van de sneeuw in ons land gedeeld. 

Videospeler inladen...

Ook de komende dagen is er nog kans op een sneeuwbui, vooral morgen en overmorgen worden er hier en daar nog winterse buien verwacht. 

Bekijk hier de beelden die lezers ons toesturen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen