AP1997

Zware aardbeving op Antarctica

Nabij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei op Antarctica heeft zich zaterdagavond een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 7. Er was ook een evacuatiealarm, wegens risico op een tsunami.

De beving werd geregistreerd in zee op ongeveer 210 kilometer ten oosten van de basis. Het bureau riep de inwoners op Antarctica op de kuststrook te verlaten wegens dreigend tsunamigevaar.

De luchtmachtbasis Eduardo Frei ligt op het eiland King George. Nabij de basis, de belangrijkste van Chili op Antarctica, ligt Las Estrellas, een dorpje met een ziekenhuis, een school, een bank, een kapel en een kleine supermarkt. Zoals nu in de zomer verblijven er 150 mensen, in de winter een tachtigtal.

Vorige zaterdag was er ook al een aardbeving met een kracht van 5,9 nabij de Chileense hoofdstad Santiago de Chili. Die beving zorgde niet voor noemenswaardige schade. Chili heeft een lange geschiedenis op vlak van aardbevingen. In het Zuid-Amerikaanse land is in 1960 de zwaarste beving ooit geregistreerd. De stad Valdivia werd toen getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,6. In 2010 kwamen meer dan 500 mensen om het leven bij een beving met een kracht van 8,8 nabij de stad Concepcion.

Meest gelezen