Derde grote uitbraak in wzc in Wichelen: "Onbegrijpelijk, we kunnen het virus maar niet buitenhouden" 

In Wichelen is er alweer een grote uitbraak van het coronavirus in het Woonzorgcentrum Molenkouter. Het is al de 3e uitbraak sinds het begin van de pandemie. 13 bewoners, 7 personeelsleden, 1 student en 1 vrijwilliger zijn nu besmet. Het woonzorgcentrum heeft gevraagd aan Universitair Ziekenhuis van Gent om in te springen. 

Bij het begin van de pandemie was Molenkouter een van de eerste woonzorgcentra waar het virus hard had toegeslagen. Ook in oktober was er een uitbraak in het centrum, en nu opnieuw. "Onbegrijpelijk", zegt burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN). "We testen constant en toch kunnen we het virus niet buitenhouden. Het is een zware opdoffer." Of het om de Britse variant van het virus gaat, is nog niet duidelijk volgens de burgemeester. "We vrezen er wel wat voor, maar we wachten nog op resultaten van het labo. Ik hoop dat we zo snel mogelijk antwoord krijgen."

Maatregelen

Vorige week is het woonzorgcentrum gestart met cohortering. "Dat wil zeggen dat we de besmette mensen scheiden van de niet-besmette mensen", verduidelijkt Taylor. "Maar we hebben die zone al moeten uitbreiden deze week." Het woonzorgcentrum werkt ook met ploegen in het personeel, dus gaat ervan uit dat andere afdelingen nog niet getroffen zijn. Ook de nachtploegen en de kleedkamers zijn gescheiden. "We hebben de ervaring natuurlijk al van bij de vorige uitbraken. Maar dat wil niet zeggen dat het niet heel hard aankomt."

We bespreken straks of we hulp gaan vragen aan het leger

Burgemeester van Wichelen Kenneth Taylor (SAMEN)

Het woonzorgcentrum hoopt op hulp van buitenaf om de uitval van personeel op te vangen. "We hebben alvast het Universitair Ziekenhuis van Gent gecontacteerd. Ook in de eerste golf hebben zij ons ondersteund", vertelt de burgemeester. "We overwegen zelfs om hulp te vragen aan defensie. Dat overleggen we straks verder met het personeel. We gaan luisteren waar de meeste hulp nodig is: eerder bij het logistieke werk, of eerder bij het verzorgen."

kasto80

Meest gelezen