Radio 2

77-jarige gepensioneerde dokter zal helpen in vaccinatiecentrum van Alsemberg bij Beersel

Dokter André Lerminiaux gaat binnenkort aan de slag als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum van Alsemberg, een deelgemeente van Beersel. Lerminiaux is 77 jaar oud. Hij was heel zijn leven huisarts in de faciliteitengemeente Drogenbos. Ook zijn zoon Bruno zal helpen in het vaccinatiecentrum van Alsemberg.

Op 31 oktober 2019 stopte André Lerminiaux als dokter in Drogenbos. Hij was daar bijna 50 jaar actief als huisarts. Lerminiaux  is zelfs niet helemaal  gestopt. Elke vrijdagvoormiddag brengt hij nog een bezoek aan zijn vroegere bejaarde patiënten. "Ik laat hen niet in de steek en zij kunnen me nog altijd dag en nacht bellen." Lerminiaux werd begin december vorig jaar 77 jaar oud.

Mensen geruststellen

Lerminiaux vindt dat hij als gepensioneerde dokter van nut kan zijn in een vaccinatiecentrum. "In het vaccinatiecentrum zal er minstens één arts permanent aanwezig moeten zijn", zegt de voormalige huisarts van Drogenbos. "Ik hoop dat ik ook mensen zal kunnen vaccineren, dan kunnen ze een praatje maken, vragen stellen, dan kan ik hen gerustellen." Lerminiaux nodigt de mensen uit om zich te laten vaccineren. Zelf heeft hij dat al gedaan. "De eerste vraag die veel patiënten mij stelden was of ik me ook ging laten vaccineren.  Als dokter heb ik een voorbeeldfunctie."

Geduld oefenen

Dokter Lerminiaux heeft er alle vertrouwen in dat we de pandemie van het coronavirus zullen overwinnen. Hij zegt dat de jongeren nog even geduld moeten oefenen. Hij verwijst daarbij naar zijn eigen studies. "Ik heb 7 jaar geneeskunde gestudeerd in Leuven. Ik had een studiebeurs. Ik mocht niet mislukken of ik was mijn studiebeurs kwijt. Ik heb toen hard gewerkt. Ik ben in die zeven jaar in Leuven nooit op café geweest."

Ook Bruno, de 45-jarige zoon van André Lerminiaux, zal helpen in  het vaccinatiecentrum van Alsemberg. Bruno werkt in de evenementensector die momenteel door de coronacrisis bijna volledig stil ligt. Hij volgde ooit een opleiding verpleegkunde. "Een spuitje geven, dat kan ik nog", zegt hij. "Dat is zoals met fietsen, dat verleer je niet."

Meest gelezen