Bjorn Vanhaever

Ballonvaarder getuigt over vlucht boven Brussels Airport: "Alles verlopen mét toestemming"

De ballonvaarder die gisteren boven Brussels Airport terechtkwam, zegt dat zijn vlucht met toestemming van de autoriteiten is verlopen. Vandaag doet hij zijn verhaal bij Radio 2 Vlaams-Brabant.

"We zijn zondagmorgen vertrokken in Waasmunster, met als einddoel Bastogne", vertelt ballonvaarder Bjorn Van Haver uit Putte bij Lennart Segers op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We hadden een vluchtplan ingediend, maar onderweg zagen we dat de wind ons in de richting van de luchthaven duwde. We hingen al een hele tijd alleen in de lucht en namen contact op met de luchthaven om te vragen of we mochten dalen om over de luchthaven te vliegen. En die toestemming kregen we!"

Once in a lifetime

"Zo zijn we geleidelijk lager gaan vliegen over het domein van de luchthaven. Het klopt dat dit in normale omstandigheden niet kan. Maar we stonden constant in overleg met de luchtverkeersleiding van Skeyes. Zo zijn we langs de rand van de luchthaven kunnen vliegen, zonder dat we één vliegtuig in gevaar hebben gebracht. Dit maak je maar één keer mee in je leven", vertelt Bjorn.

Geen vliegverkeer

"Dit is een belevenis die wellicht nooit meer herhaald zal kunnen worden", beseft Bjorn. "Door de coronacrisis is er veel minder vliegverkeer en konden we dit klaarspelen. We hebben het luchtverkeer op en rond de luchthaven dus op geen enkele manier in gevaar gebracht." De ballonvaarder stipt tot slot nog aan dat deze ballonvlucht coronaproof is verlopen, met een persoon uit zijn bubbel. 

Federatie distantieert zich

De Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie distantieert zich in een mededeling van het incident. "Tot vandaag is ballonvaren niet toegelaten met publiek als gevolg van de Covid-19 restricties", stelt ondervoorzitter Yves Lannoy. "Bovendien gelden binnen de veiligheidszone van Brussels Airport steeds zeer strikte beperkende regels voor recreatieve luchtvaartuigen zoals ballonnen. Normaal gezien is deze zone verboden gebied. Wat er zich zondagochtend afspeelde bij de betrokken ballonvaarders, kunnen wijzelf onmogelijk inschatten. Of er overtredingen zijn gebeurd, zal verder onderzoek moeten uitwijzen", aldus Lannoy.  

Meest gelezen