Een regenboog verschijnt aan de hemel tijdens een missie van het Amerikaanse leger in Koeweit.

President Joe Biden schrapt verbod op transgender personen in het Amerikaanse leger

De nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft het verbod op transgender personen in het Amerikaanse leger geschrapt. Voormalig president Donald Trump had die ban in 2017 ingesteld.

In aanwezigheid van minister van Defensie Lloyd Austin en stafchef Mark Milley ondertekende de Amerikaanse president Biden een decreet waarin staat dat "alle Amerikanen die gekwalificeerd zijn om in het Amerikaanse leger te dienen, dat ook moeten kunnen", aldus het Witte Huis in een verklaring. Met dat decreet draait Biden het verbod op de rekrutering van transgender personen in het leger, dat zijn voorganger Donald Trump invoerde, terug.

"Vandaag heb ik de discriminerende ban van transgender personen in het leger ingetrokken", zo klonk Joe Biden op Twitter. "Het is simpel: Amerika is veiliger wanneer iedereen die gekwalificeerd is om het leger te dienen dat openlijk en met trots kan doen."

Op de eerste dag als nieuwe president van de Verenigde Staten kondigde Biden al aan dat hij discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit wilde voorkomen. Hij is ook de eerste Amerikaanse president onder wie een transgender persoon een functie krijgt in de regering: Biden nomineerde de 64-jarige transvrouw Rachel Levine als viceminister van Volksgezondheid.

"Enorme medische kosten"

In juli 2017 kondigde voormalig president Donald Trump via Twitter aan dat hij transgender personen niet langer wilde toelaten in het Amerikaanse leger. Eind augustus 2017 bekrachtigde hij die beslissing met de ondertekening van een memo waarin hij het Pentagon opdroeg geen transgender personen meer te rekruteren. 

Als reden haalde voormalig president Trump aan dat het leger zich moest kunnen concentreren op de "beslissende en overweldigende zege" en niet belast moest worden met de "enorme medische kosten" die transgender personen in het leger met zich mee zouden brengen. Al zou het Pentagon niet veel besparen door de invoering van het verbod.

Trump maakte met het verbod een beslissing van Barack Obama ongedaan. Eind juli 2016 kondigde de toenmalige minister van Defensie Ashton Carter onder Obama aan dat alle transgender personen openlijk en volwaardig lid van het leger konden zijn. "Het selecteren van soldaten op basis van andere criteria dan militaire kwalificaties is verkeerd. Er zijn transgenders die eervol en moedig optreden en hen discrimineren zou een verkeerd signaal zijn aan de jongere generaties", aldus Carter in 2016.

Joe Biden maakt met het nieuwe decreet dus niet alleen het besluit van Trump ongedaan, maar herstelt ook het beleid uit zijn tijd als vicepresident onder president Obama.

Meest gelezen