Radio 2

Coronabesmetting bij brandweer Vilvoorde: "Toont aan dat snellere vaccinatie brandweer nodig is"

Bij één brandweerman van Vilvoorde is een coronabesmetting vastgesteld. Uit sneltests afgelopen weekend werd duidelijk dat ook een aantal collega's besmet waren. Maar dat bleek na een grondige test niet te kloppen. De brandweerpost in Vilvoorde rukt, tot alles is uitgeklaard, alleen uit voor dringende zaken.

Bij de brandweer van Vilvoorde wees alles afgelopen weekend op een corona-uitbraak. Eén brandweerman was thuis besmet geraakt. De vrees bestond dat andere mensen van zijn ploeg ook zouden besmet zijn, wat door sneltesten werd bevestigd voor zes van hen. Ze werden naar huis gestuurd en vanuit de brandweerpost wordt alleen nog uitgerukt voor dringende zaken.

Grondige tests

Grondige coronatesten gaven een heel ander beeld. Zeker vier mensen zijn negatief, op het resultaat van de twee andere is het nog wachten. "Voor alle zekerheid is beslist om al het personeel van de brandweerpost Vilvoorde te testen. In afwachting daarvan blijft onze dienstverlening vanuit  Vilvoorde op een laag pitje draaien. Dat wil zeggen dat we alleen voor dringende zaken uitrukken. Andere tussenkomsten worden vanuit de andere brandweerposten afgewerkt", licht woordvoerder Alain Habils van de brandweer toe.

Vaccinatie versnellen

Dit incident toont aan dat ook de brandweer niet gespaard blijft van corona. "Maar we zijn nog niet meteen aan de beurt voor vaccinatie", weet Habils. "We zijn dan ook vragende partij voor een versnelde vaccinatie. Tenslotte komen wij door onze ritten met de ziekenwagens geregeld in contact met coronapatiënten. En ondanks alle voorzorgen zitten we soms in groepen samen, bijvoorbeeld met zes in de autopomp. Dat is dan wel met mondmasker, maar het blijft een kleine ruimte", aldus Habils.

Meest gelezen