Digitale kanarievogels meten luchtkwaliteit in klassen in Paal: "Kanaries tweeten bij te veel koolstofdioxide"

In basisschool Hand in Hand in Paal zijn vandaag 30 digitale kanarievogels neergestreken. Amber, Cas, Boris en hun vriendjes komen een week lang in elke klas de luchtkwaliteit monitoren om zo te kunnen bepalen wat de beste manier van ventileren is.

Het idee komt van Alexandra Lybaert, natuurkundig ingenieur aan de Odisee Hogeschool in Gent. Zij voert al jaren onderzoek naar onze luchtkwaliteit. "Door drie simpele technieken toe te passen, kunnen de klassen 15 tot 40 keer efficiënter geventileerd en verlucht worden, met beperkt energieverlies, waardoor verspreiding van het coronavirus wordt verminderd, de binnenlucht gezonder is en de leerlingen betere leerprestaties hebben. En diezelfde technieken kan je ook thuis toepassen", zegt Lybaert. 

(lees verder onder de foto)

De digitale vogeltjes hebben ook een link met het Limburgse mijnverleden. "Mijnwerkers namen kanarievogeltjes mee in de mijn om hen te verwittigen om naar buiten te vluchten als er te veel koolstofmonoxide in de lucht hing. In de 21e eeuw tweeten digitale kanarievogeltjes wanneer de kinderen moeten verluchten om de lucht gezond te houden", weet Thijs nog. De digitale kanaries geven nu ook een signaal als het klaslokaal geventileerd moet worden.

Hier vind je verder praktische ventilatie- en verluchtingstips

Kleuterscholen, lagere scholen of middelbare scholen die ook aan het BurgerSTEM onderzoek willen deelnemen kunnen zich hier melden.  

Meest gelezen