"Nog even op de tanden bijten? Studenten zitten nu al op hun tandvlees", zegt Gentse studentenpsycholoog

Corona blijft een grote invloed uitoefenen op het studentenleven en het mentale welzijn van wie studeert. Op sociale media lezen we steeds vaker berichten van moedeloze studenten die momenteel blokken voor de laatste examens, maar niets hebben om naar uit te kijken. "Student zijn is veel meer dan studeren alleen, en die behoeftes kunnen al maandenlang niet vervuld worden", vertelt studentenpsycholoog Sarah Vermeersch van de Universiteit van Gent. 

Het semester begon voor de studenten met enkele weken les op de campus,  maar al heel snel gebeurde alles online. "Ik sta eigenlijk versteld van het doorzettingsvermogen van de studenten", begint psycholoog Sarah Vermeersch haar verhaal op Radio 2 Oost-Vlaanderen. Maar de vlam begint stilaan uit te doven, de studenten raken op. "Dat merk ik aan de berichtjes die we binnenkrijgen en de reacties op studentenfora. Het is echt een moeilijke periode voor hen."

"Sommige studenten dreigen zelfs te stoppen met hun studies", gaat Vermeersch verder. "Daar heb ik geen concrete cijfers van, maar ik hoor het in de wandelgangen. En ik zie het bijvoorbeeld ook aan het aantal studentenkoten dat momenteel te huur is."

Hoe help je een student die erdoor zit?

Voor het psychologenteam van de universiteit was het een uitzonderlijk druk semester. "Ook de examenperiode was enorm druk voor ons. Maar we proberen de studenten zoveel mogelijk bij te staan, in de mate van het mogelijke", zegt de psycholoog. "We bieden hen eerst en vooral een luisterend oor. Ik denk dat dat een heel belangrijk aspect is, dat er een vorm van erkenning is. Daarnaast proberen we de studenten ook opnieuw te activeren, door bijvoorbeeld verbinding te zoeken bij medestudenten." 

Eerstejaars hebben de kans niet gekregen om medestudenten te leren kennen

Studentenpsycholoog Sarah Vermeersch

Vooral de eerstejaarsstudenten hebben het moeilijk, want hun laatste jaar in het middelbaar viel al in het water, en nu gaat het ook nog eens mis in het eerste jaar van de hogere studies. "In het eerste jaar moet je normaal gezien een beetje integreren. Je begint aan een nieuw verhaal: je komt in een nieuwe stad en je leert nieuwe mensen kennen. Dat gaat nu natuurlijk niet. Nieuwe mensen leren kennen, dat is iets dat op de campus gebeurt: in de aula, in het studentenrestaurant, op café 's avonds, in de studentenvereniging...  Dat is er nu allemaal niet, alles gebeurt nu online. Het studentenleven is momenteel maar een fractie van wat het hoort te zijn."

Coronaproof samenkomen in lesvrije week

Vorige week werd er gesproken over alternatieve bubbels voor studenten, maar dat kwam uiteindelijk niet aan bod op het overlegcomité. Er komen dus geen versoepelingen voor de studenten. "Dat is jammer, " vindt Sarah Vermeersch, "want wij merken dat alle online steuninitiatieven niet veel meer betekenen voor hen.  Studenten hebben behoefte aan echt contact."

"De lesvrije week komt eraan. Het is belangrijk dat je als student nu al eens nadenkt hoe je die vakantie kan invullen zodat je er voldoening en energie uit haalt, maar dat het toch coronaproof kan verlopen. Je kan misschien gaan wandelen in groepjes van 4, of buiten gaan picknicken", stelt de psycholoog voor. 

Wandelmoe? Doe het toch

Studentenpsycholoog Sarah Vermeersch

Voor de Gentse studenten bestaat ook de mobiele app "Klik", waar studenten contact kunnen zoeken met elkaar. Een van de initiatieven op die app is "Smallwalks", daar kan je een zoekertje plaatsen om met andere studenten te gaan wandelen. "Ik weet het, we zijn het wandelen allemaal stilaan moe", geeft Vermeersch toe. "Maar achteraf heb je er toch altijd iets aan gehad. Dus blijf vooral actief. Het kan alleen maar helpen."

Bezoekje van prof aan de deur

Ook de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas merkt dat studenten het enorm moeilijk hebben. De lerarenopleiding Lager Onderwijs startte daarom in december met een speciaal project: studenten kunnen met een docent en met enkele medeleerlingen gaan wandelen, of ze kunnen een deurbezoek krijgen van hun leraar. En maar liefst 1 op de 4 studenten reageerde op de oproep.

De studenten missen het om eens zot te kunnen doen
Catherine Decraene van Odisee Hogeschool

"Bovendien zijn de studenten die al zo'n wandeling hebben gedaan, of al zo'n deurbezoek kregen, heel enthousiast", zegt Catherine Decraene van Odisee Hogeschool. "Ze mailen nu met de vraag of ze dat nog eens kunnen doen. Ze hebben er dus echt wel veel aan gehad. Ik denk dat de studenten vooral de informele momenten missen, de momenten op de campus waar je iemand kan aanspreken, iets kan vertellen over jezelf of gewoon eens zot kan doen."

kasto80

Meest gelezen