Bouw Vaccinopolis gestart aan Universiteit Antwerpen

Vandaag is de opbouw gestart van Vaccinopolis op campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. In dat gebouw zal er onderzoek gedaan worden naar vaccins. "Voor mij is dit na 35 jaar onderzoek de kers op de taart", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme op Radio 2 Antwerpen.

Vaccinopolis is een innovatief onderzoekscomplex om nieuwe vaccins te testen. Naast laboratoria, testruimten en kantoren komen er ook plekken waar de testpersonen volledig in isolatie kunnen verblijven. 

Er zullen bijvoorbeeld 'provocatiestudies' gedaan worden. "Dat zijn studies met een kleine groep mensen waarbij een deel een écht vaccin krijgt en een deel een placebo. Die mensen worden dan blootgesteld aan een bepaalde infectieziekte. Op die manier kan je snel zien of het vaccin werkt of niet zonder dat je een grote studie bij 20.000 mensen moet doen", aldus Van Damme.

Voor Pierre Van Damme is dit dan ook een belangrijke dag. "Ik doe al 35 jaar onderzoek naar vaccins en dan is de start van deze bouw wel echt de kers op de taart. Het zet België ook op de kaart als internationale speler", vertelde hij in Start Je Dag. Vaccinopolis moet de deuren openen op 1 maart 2022.

Meest gelezen