Godsdienstlerares uit Kruisem haalt wereldrecord 100 km op loopband: “Aangemoedigd door Vlaamse metalbands”

Adinda Vetsuypens uit Ouwegem, bij Kruisem, heeft dit weekend het wereldrecord 100 kilometer lopen op een loopband verbroken. Vetsuypens werd vorig jaar Belgisch kampioen ultralopen en is het dus gewend om hele lange afstanden af te leggen. “Ik kreeg veel steun van mijn collega’s en leerlingen”, klinkt het voldaan. 

Adinda Vetsuypens stond dit weekend 8 uur, 21 minuten en 22 seconden op een loopband. Ze verbrak daarmee het wereldrecord “100 kilometer op een loopband” dat sinds 2016 op naam stond van een Canadese vrouw. “Ik liep 9 minuten sneller, en daar ben ik heel blij om”, zegt Vetsuypens opgelucht. 

Goede doel

“Zo’n wereldrecord plannen in tijden van corona is zoals een reis naar Jupiter plannen”, grapt Vetsuypens. “Ik heb er enorm veel praktisch voorbereidingswerk aan gehad. Ik ben dan ook erg blij dat het gelukt is.” Vetsuypens is lerares Nederlands en Godsdienst en kreeg tijdens haar wereldrecordpoging veel steun van haar collega’s en leerlingen. “Er zijn leerlingen die mij bijna 8 uur aan een stuk gevolgd hebben. Er was zelfs een leerling die intussen ook op een loopband stond.” 

Samen met mijn school zamelden we 6.000 euro in voor mucopatiënten

Adinda Vetsuypens, ultraloopster en leerkracht

Het doel van de ultraloopster was niet alleen om het wereldrecord te breken, maar ook om geld in te zamelen voor het goede doel. “De opbrengst gaat naar mucopatiënten. Naast mijn recordpoging zamelt de school ook nog geld in. Ik vermoed dat we in totaal zo’n 6.000 euro zullen kunnen schenken.”

Bijna gevallen

Adinda Vetsuypens verbrak het wereldrecord met maar liefst 9 minuten, maar toch ging niet alles van een leien dakje. “Na 93 kilometer werd het even spannend. Mijn evenwicht was plots verstoord en ik moest vertragen”, vertelt ze. “Ik was koppig en ik wilde eigenlijk aan hetzelfde tempo blijven lopen, maar ik helde steeds meer naar rechts en het leek of ik van de loopband ging vallen. Ik kon niet anders dan vertragen.” 

Meer dan 8 uur op een loopband staan, is niet niks, maar Adinda liep onverstoord verder. “Ik ging niet naar de wc, en at heel veel bananen en gelletjes om overeind te blijven”, doet ze haar verhaal. “Veel mensen krijgen tijdens het lopen van lange afstanden last van hun maag, maar daar had ik geen probleem mee. Ik heb dan ook al wel wat ervaring én ik heb een hele goede trainer.”

Metalmuziek

Opvallend aan de wereldrecordpoging van Vetsuypens is dat ze aangemoedigd werd door enkele Vlaamse metalbands. “Enkele jaren geleden deed ik samen met een vriendin mee aan de Miss Metalverkiezing. Zij was enorm onder de indruk van wat ik deed en heeft verschillende metalbands uit de Vlaamse metalscene aangesproken met de vraag of ze voor mij iets wilden inspreken. Ze hebben dan een filmpje gemaakt om me aan te moedigen. Dat was echt een emotioneel moment”, blikt Vetsuypens terug. 

kasto80

Meest gelezen