Helikopter bracht na Tweede Wereldoorlog 9 jaar lang post naar Hasselt, Tongeren en Beringen: "Dat was uniek in Europa"

Martin Schepers uit Bilzen probeert te achterhalen hoe de post 70 jaar geleden brieven snel ter plaatse kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog werd daarvoor namelijk een helikopter ingezet. Zijn zoektocht begint op het Sint-Hubertusplein in Runkst in Hasselt waar de helikopter 9 jaar lang dagelijks landde met brieven.

Op het Sint-Hubertusplein in Runkst in Hasselt landde vroeger dagelijks een helikopter om post te brengen. "Op oude foto's lijkt dit eerder een braakliggend stuk grond", vertelt Martin Schepers. "Er lag precies een witte doek op de grond, met daarop een paar strepen getekend. Dat zal de landingsplaats voor de helikopter geweest zijn.”

Volgens Schepers is het circuit van de Belgische post met de helikopters gestart op 21 augustus 1950. “Na de Tweede Wereldoorlog waren er problemen om de post in bepaalde streken in België op tijd ter plaatse te krijgen", legt hij uit. "Meestal werden de spoorwegen gebruikt –  wat vrij goed ging – maar in Limburg, de Kempen en de Ardennen kwam de briefwisseling één dag later aan dan normaal. Om dat euvel op te lossen, werd ervoor gekozen om helikopters in te zetten.”

“Dat circuit vertrok vanuit Brussel en vloog dan naar Libramont, Luik, Tongeren, Hasselt en Beringen”, weet Schepers. “Dat was dus een circuit van 435 kilometer in Limburg.” Elke brief kreeg ook een stempel met vermelding van de landingsplaats. "Die helipost was uniek in Europa. Daar is veel reclame voor gemaakt, want het was een prestigeproject."

Die helikopter kwam hier dikwijls, dat was een sensatie

De herinnering aan die helikopter staat bij enkele Runkstenaren nog altijd in hun geheugen gegrift. "Ik weet dat nog”, getuigt een vrouw. “Die helikopter kwam hier en je haar stond allemaal omhoog. Er was heel veel wind, want dat waaide fel, maar wij kwamen dichtbij, want wij wilden alles weten. Die helikopter kwam hier dikwijls 70 jaar geleden. Dat was een sensatie.”

In Runkst is er trouwens nog altijd een plek die herinnert aan die helikopterpost: de Helipoststraat. 

Meest gelezen