Koop je straks sportschoenen met de restenergie van je zonnepanelen? "Mooi gebaar, maar wettelijk nog niet aan de orde"

Wie zonnepanelen heeft, kan geen gebruik meer maken van een terugdraaiende teller. Daar wil winkelketen Decathlon iets aan doen. De keten wil vanaf 1 juli je teveel aan opgewekte energie kopen aan een mooie prijs. Inspecteur Sven Pichal legt uit hoe het precies in elkaar zit in "Spits met David".

"Het lijkt een mooi voorstel, maar momenteel is het wettelijk zelfs nog niet mogelijk. Ze kunnen wettelijk gezien helemaal nog geen stroom overkopen, omdat Decathlon geen energiebedrijf is. Wat ze nu vooral doen, is het plan bekendmaken om te bekijken hoeveel klanten er interesse in zouden hebben", kadert Sven Pichal de actie van Decathlon. "Nu, ze hebben het wel goed onderbouwd. Ze zijn al een aantal jaren bezig met mensen uit de zonne-energiesector om dit voor te bereiden. Het is niet dat ze over een nacht ijs zijn gegaan."

"Wettelijk nog niet mogelijk"

"Vanaf nu kan iedereen met zonnepanelen en een digitale teller effectief kiezen om z'n overschot aan stroom terug op het net te zetten in ruil voor een kleine vergoeding. Alle energieleveranciers moeten stroom kunnen terugkopen, maar niet iedereen biedt daar een mooie prijs voor. Dat is dus wat Decathlon ook wil doen. Maar dat is wettelijk nog niet mogelijk, omdat Decathlon dus geen energiebedrijf is. Voorlopig is er naar verluidt maar één energiebedrijf dat ook stroom overkoopt van consumenten, zonder dat je er ook stroom aankoopt en dat is Engie Electrabel. 

Toch beweert de sportketen dat ze al op 1 juli van start zouden kunnen gaan. "Decathlon kan die klanten helpen die dezelfde stroomleverancier als zij zelf. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt met welke leverancier zij samenwerken, ze doen er een beetje mysterieus over. Maar ze zeggen dat als dat hetzelfde bedrijf is als die van de particuliere zonnepaneeleigenaars, ze het onderling kunnen regelen vanaf 1 juli."

"Sportschoenen in ruil voor je energieoverschot"

"Als het in de toekomst echt mogelijk zou zijn om met alle mogelijke bedrijven samen te werken, dan wordt het natuurlijk wel interessant als consument. Dan kan je de goedkoopste stroom kopen bij het ene bedrijf, en je overschot verkopen aan de leverancier die jou dan weer de beste prijs biedt; of dat nu een stroombedrijf is of niet. Zo word je zelf een beetje een mini-energieleverancier."

De meeste stroomleveranciers geven momenteel al een kleine bijdrage voor een teveel aan stroom, gemiddeld tussen 2 en 5 cent per kilowattuur. Bij Decathlon zou het om 4,5 cent per kilowattuur gaan. "Een gemiddelde installatie zou met het systeem van Decathlon 90 euro per jaar opleveren. Dat is dus al een mooi bedrag", aldus Sven Pichal. 

"Maar het is best bijzonder hoe je die vergoeding dan zou ontvangen. Je zou een krediet krijgen waarmee je in de winkel aankopen kan doen. Je kan dan outdoorartikelen, sportschoenen of een volleybal in ruil voor je energieoverschot kopen bijvoorbeeld", lacht Sven. "Al zou je het ook cash uitbetaald kunnen krijgen."

Meest gelezen