Leuven legt Urban Sports Park aan in Wilsele

De stad Leuven gaat een multifunctioneel sport- en vrijetijdspark voor Urban Sports realiseren in Wilsele. Als locatie koos de stad de terreinen aan het oude voetbalveld in de Verbroederingstraat. Die wachten al lange tijd op een nieuwe invulling.

Urban Sports, zoals skaten, crossen met de BMX en stunten met steps, zitten in de lift, ook in Leuven. De stad speelt nu in op die trend door een specifieke infrastructuur aan te leggen. Dat zal in Wilsele gebeuren.

“Als Europese Sportstad 2021 hebben we een ambitieus beweegbeleid om sporten zo toegankelijk mogelijk te maken", zegt schepen van sport Johan Geleyns (CD&V). "Met het Urban Sports Park realiseren we voor een stuk die ambitie en zetten we ten volste in op sportbeleving.”

Pumptrack

In het Urban Sports Park zal de stad twee pumptracks aanleggen, een voor initiatie en een voor gevorderden. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Dat maakt het een geschikte plek voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Het is een multifunctioneel en duurzaam parcours in de buitenlucht. 

“Skaten is enorm populair geworden, zeker tijdens de voorbije lockdown periodes waarin bewegen in de buitenlucht zowat de enige optie was voor kinderen en jongeren”, licht schepen van jeugd Dirk Vansina (CD&V) toe. “We willen dan ook heel graag tegemoet komen aan die structurele nood van jongeren naar meer skate-infrastructuur.” Als alles volgens plan verloopt, wordt het terrein dit jaar nog aangelegd.

Skaters zijn blij

Dit klinkt als muziek in onze oren", zegt Jonas Blancke van de Leuvense skateclub VZWEETJE. "Sporten zoals skaten zijn door de lockdown opnieuw gaan boomen. Skaten is trouwens geen typische jongenssport. Ook heel wat meisjes doen het. Skaters kunnen zich niet altijd ver verplaatsen naar één centraal skatepark. Daarom vinden we het goed dat er nu ook in een deelgemeente van Leuven zo een Urban Sports park komt", aldus nog Blancke. 

Meest gelezen