Liveblog - "Maatregelen om reizen te beperken zijn onvoldoende", zeggen viroloog Van Ranst en gouverneur Berx

Het verbod op niet-essentiële reizen dat de regering heeft aangekondigd om het coronavirus in te dijken, is onvoldoende. Dat zeggen viroloog Marc Van Ranst en Antwerps gouverneur Cathy Berx in "De afspraak". De Hoge Gezondheidsraad beveelt geen systematische vaccinatie van zwangere vrouwen aan. Het overleg over buitenschoolse activiteiten heeft nog geen beslissing opgeleverd en het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is opnieuw lichtjes gestegen. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Maatregelen om reizen te beperken zijn onvoldoende"

Het verbod op niet-essentiële reizen dat de regering heeft aangekondigd om het coronavirus in te dijken, is onvoldoende. Dat zeggen viroloog Marc Van Ranst en Antwerps gouverneur Cathy Berx in "De afspraak". Zij vinden dat het verbod, dat overigens pas woensdag ingaat, bijvoorbeeld ook had moeten gelden voor zakenreizen, tenminste als de fysieke aanwezigheid niet echt nodig is, voor het onderhandelen van een nieuwe deal bijvoorbeeld. 

Als het gaat om iemand met een technisch profiel die fysiek aanwezig moet zijn voor pakweg een reparatie, dan moet het wel nog kunnen. "Alles wat uitstelbaar is en niet dwingend noodzakelijk, zou je eigenlijk moeten laten nu", zei Berx. Voor Van Ranst komt het verbod ook rijkelijk laat. "Maar hopelijk helpt dit nu." 

Berx zei nog dat ze, mochten de cijfers van de massale testen in Antwerpen tegenvallen, zou willen gaan voor een permanente mondmaskerplicht in bepaalde wijken. Iedereen zou dan een mondmasker moeten dragen als hij het huis verlaat en zich op straat begeeft. Berx gaat dit bekijken met de lokale overheden mocht het zover komen. 

Een permanente mondmaskerplicht in bepaalde Antwerpse wijken is een van de opties

Videospeler inladen...

Hoge Gezondheidsraad beveelt geen systematische vaccinatie van zwangere vrouwen aan

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt geen systematische corona­vaccinatie van zwangere vrouwen aan. Het kan wel op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is voor vaccinatie. Dat meldt de HGR na een dringende adviesaanvraag vanuit de Belgische taskforce "Operationalisering van de vaccinatiestrategie COVID-19".

De Hoge Gezondheidsraad meldt dat de eerste veiligheidsstudies voor de verschillende coronavaccins nog te beperkt zijn om het licht op groen te zetten voor de vaccinatie van zwangere vrouwen. De HGR verwijst ook naar de meest recente aanbevelingen van het Europese geneesmiddelenagentschap en het geneesmiddelenagentschap van het Verenigd Koninkrijk.

"De zwangerschap uitstellen is de meest voorzichtige aanpak, maar indien dit niet gewenst is of niet mogelijk, kan er toch tot vaccinatie worden overgegaan", klinkt het in een persbericht.
 
"Als er na de eerste vaccinatieprik toch een zwangerschap optreedt, zal de tweede dosis worden toegediend volgens de specifieke risico-batenverhouding van elke individuele klinische situatie. Er zijn momenteel namelijk geen gegevens die wat dit betreft aanleiding geven tot bezorgdheid."

Toedienen van een vaccin is in geen geval een aanleiding om een zwangerschap af te breken

De HGR voegt eraan toe dat het belangrijk is om duidelijk te maken dat het toedienen van een vaccin in geen geval een aanleiding is om een zwangerschap af te breken.

Verschillende vaccinproducenten hebben aangekondigd dat ze van plan zijn om zwangere vrouwen op te nemen in hun klinische ontwikkelings­programma's. "De Raad zal deze gegevens op de voet volgen en indien nodig de adviezen verder actualiseren", besluit de Hoge Gezondheidsraad.

Stormloop op vakantiehuisjes in de Ardennen

De verhuurders van vakantieverblijven in de Ardennen stellen vast dat Vlamingen massaal een vakantiewoning boeken. Niet alleen in de krokusvakantie, maar ook de week voor de krokusvakantie. Dan moeten middelbare scholieren niet naar school, maar les volgen op afstand en dat kan even goed vanuit een vakantiehuis. Op de websites van Ardennes-Etapes en Bellvilla zien ze de ene na de andere boeking binnenkomen.

Videospeler inladen...

Biden wil Amerikanen drie keer per week briefen over corona

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil de bevolking drie keer per week informeren over de coronacrisis via een persconferentie. Woensdag vindt de eerste persbriefing plaats, aldus woordvoerster Jen Psaki.

Het doel van de persconferenties is het publiek "duidelijke en correctie informatie" te geven over de verspreiding en bestrijding van de pandemie. Het is geen geheim dat de coronacrisis een van de prioriteiten van de kersverse president is. Zo verplichtte hij al het dragen van een mondmasker op federaal grondgebied en voor wie van een staat naar een andere reist.

Voormalig president Donald Trump hield aanvankelijk ook dagelijks persbriefings over de coronasituatie, al werden die in de laatste maanden van zijn presidentschap eerder zeldzaam.

Basisschool in Hulshout sluit na "verspreiding over klassen heen"

De gemeentelijke basisschool van Hulshout sluit tot nader order de deuren van een van haar vestigingen in afwachting van een testronde bij alle leerlingen en personeelsleden. Dat meldt het gemeentebestuur. Iedereen moet er ook in thuisquarantaine tot de testresultaten bekend zijn.

Alleen de vestiging in de Strepestraat moet sluiten, in de vestiging aan de Grote Baan zijn volgens het gemeentebestuur geen besmettingen vastgesteld en die kan dus open blijven. De situatie zal daar wel van nabij opgevolgd worden.

Eerder deze week waren al drie besmettingen met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld in het vierde en vijfde leerjaar. Die klasgroepen moesten al in quarantaine tot 1 februari. Zondag kwamen er nog twee positieve gevallen bij, waarvan één in het tweede leerjaar. De gemeentelijke crisiscel kwam maandag opnieuw samen over de situatie en stelde volgens het gemeentebestuur vast dat het virus zich over de klassen heen lijkt te verspreiden. Het is wel niet zo dat alle klassen intussen al getroffen zijn.

Californië in de VS versoepelt coronamaatregelen

De Amerikaanse staat Californië gaat een aantal versoepelingen doorvoeren die werden ingevoerd om de coronapandemie in bedwang te houden. De situatie in de ziekenhuizen is "licht verbeterd", waardoor kapsalons en openluchtrestaurants opnieuw kunnen openen.

De dichtstbevolkte staat van Amerika besliste op 3 december om niet-essentiële activiteiten en grote bijeenkomsten te verbieden. Ondanks meer dan 3 miljoen geregistreerde besmettingen, dubbel zoveel als begin december, is het hoofd van Volksgezondheid in Californië van mening dat de situatie zich gunstig ontwikkelt.

"Californië komt langzaam uit de gevaarlijkste uitbraak van de pandemie die we tot nu gekend hebben", aldus Mark Ghaly, de staatsminister van Volksgezondheid.

Dertigtal besmettingen met Britse en Zuid-Afrikaanse variant in Brussel

De voorbije twee weken zijn in het Brussels Gewest 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus en één geval van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Er waren ook uitbraken in acht scholen. Dat heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bekendgemaakt.

Sinds 13 januari worden onder meer personen die positief testten en een hoge virale lading hebben onderworpen aan een versterkte contactopsporing zodat potentiële haarden veroorzaakt door nieuwe varianten snel gelokaliseerd en geïsoleerd kunnen worden. Sinds 18 januari is er een team van 13 "field agents" die specifiek werden opgeleid om deze epidemiologische uitbraken te zoeken.

Het Brussels Gewest zit aan 260 besmettingen per 100.000 inwoners en wekelijks worden meer dan 40.000 mensen getest. "De lancering van de vaccinatiecampagne heeft ons een sprankje hoop gegeven, maar we kunnen onze waakzaamheid niet laten verslappen", zei Alain Maron, lid van de GGC en belast met Gezondheid. "Het Brussels Gewest heeft zijn teams uitgebreid om de bronnen van besmetting te isoleren en reizigers te volgen die terugkeren uit de rode zone."

In totaal werden de voorbije twee weken 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus en één geval van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Het Sint-Michielscollege in Etterbeek is overgestapt op afstandsonderwijs na de detectie van zeven positieve gevallen met de Britse variant en minstens 18 positieve gevallen met COVID-19. Er wordt nog gewacht op de resultaten van 286 andere testen.

Er waren ook nog positieve gevallen in scholen in onder meer Ukkel (25 positieve gevallen met de Britse variant in kleuterklassen), in Oudergem (twee positieve gevallen voor COVID-19 in kleuterklassen), in Sint-Jans-Molenbeek, in Evere en in Ukkel (twee positieve gevallen). Er werden ook haarden vastgesteld bij twee gemeentebesturen, twee rusthuizen, twee crèches en een woonzorgcentrum.

School in Mol langer dicht, dubbele test voor alle leerlingen

De lagere school van basisschool De Zandloper in het Molse gehucht Rauw blijft nog tot en met 3 februari dicht na een uitbraak van het coronavirus. Alle leerlingen worden dinsdag een eerste keer getest en een week later een tweede keer. De beslissing komt er nadat een testing van een vijftigtal leerlingen en leerkrachten zondag vijf extra besmettingen aan het licht bracht.

"Verregaande maatregelen zijn noodzakelijk om de snelle verspreiding van het virus in Rauw kordaat te stoppen", stelt het gemeentebestuur van Mol maandagavond. "De school stelt alles in het werk om afstandsonderwijs te organiseren. Alle ouders werden vandaag nog geïnformeerd via een mailing vanuit de school."

Vorige week werden al elf besmettingen vastgesteld in De Zandloper. Daarop werd beslist om specifiek de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar te testen en enkele hoogrisicocontacten in het vierde. De hele school sloot ook preventief en iedereen moest twee dagen in thuisquarantaine. Nu wordt die maatregel dus verlengd tot 3 februari en komen er testen voor iedereen. Het gaat om 170 leerlingen en hun leerkrachten. De testen zullen plaatsvinden in ecocentrum De Goren.

De kleuterschool blijft intussen wel open, aangezien die een fysiek gescheiden werking heeft. Kleuters die deel uitmaken van een gezin met een besmette leerling worden gezien als hoogrisicocontact en moeten wel thuis blijven. De gemeente stelt verder dat er voorlopig geen indicaties zijn van 'buitenlandse' varianten van het virus bij de vastgestelde besmettingen.

VS verlengen inreisbeperkingen voor Europeanen

De Verenigde Staten verlengen de reisbeperkingen voor burgers uit de Europese Unie, Britten en Brazilianen en voegen daar Zuid-Afrika aan toe omwille van de besmettelijke coronavariant in dat land. "Dit is niet de tijd om maatregelen op te heffen", aldus een woordvoerster van president Joe Biden.

Biden heeft de strijd tegen het virus tot de hoogste prioriteit uitgeroepen. De voorgenomen verlenging was een dag eerder al gemeld door Amerikaanse media.

Sinds maart mogen buitenlanders uit Europa niet meer naar de VS reizen, op enkele uitzonderingen na. Oud-president Trump besloot eerder dat het inreisverbod morgen zou worden opgeheven, maar zijn opvolger vindt dat onverstandig. In de VS overlijden dagelijks enkele duizenden mensen aan COVID-19.

Bijna vier op de vijf tachtigplussers in Verenigd Koninkrijk gevaccineerd

In het Verenigd Koninkrijk hebben bijna vier op de vijf tachtigplussers een eerste inenting met het coronavaccin gekregen. Van die groep heeft 78,7 procent een eerste prik gekregen, zo liet minister van Volksgezondheid Matt Hancock maandag in Londen weten. Inmiddels hebben in het land 6,6 miljoen mensen de eerste dosis gekregen.

Het grootste probleem nu zijn de leveringen van de vaccins, aldus Hancock. Niettemin zijn er maandag meer dan dertig nieuwe inentingscentra opengegaan.

De tijd is echter nog niet gekomen om de huidige harde lockdown te versoepelen. "Er zijn nu meer mensen aan beademingsmachines dan op eender welk tijdstip van deze pandemie", zei de bewindsman. De openbare gezondheidsdienst NHS blijft verder extreem onder druk staan. In de voorbije zeven dagen kwamen er op 100.000 inwoners ongeveer 390 nieuwe infecties bij.

Meest gelezen