Videospeler inladen...

Meteoriet in Denderstreek zoeken kan de moeite lonen: "Het is een collector's item dat geld waard is"

De Volkssterrenwacht in Gent is opgetogen over het nieuws van de meteoriet die dit weekend in de regio tussen Aalst en Dendermonde zou gevallen zijn. In 150 jaar is er in België nog maar vijf of zes keer een meteoriet gevonden. Het is dus uitzonderlijk. Zoeken naar de meteoriet is zoeken naar een speld in een hooiberg, maar als je het stukje vindt, heb je iets uniek in je bezit, zegt Marnix Wylocke van de Volkssterrenwacht: "Je hebt dan letterlijk een stukje geschiedenis in handen. Zo'n meteoriet kan miljarden jaar oud zijn."  

Dat een meteoriet neerstort, is niet uitzonderlijk. Maar de laatste officiële vondst in België dateert al van 1971. Nu bekend is geraakt dat er afgelopen weekend een stukje meteoriet neergekomen zou zijn tussen Aalst en Dendermonde, zijn ongetwijfeld veel mensen benieuwd hoeveel zo'n meteoriet waard is. Marnix Wylocke weet het niet exact: "Het gaat om een stukje van 3 à 4 cm. Dat zal geen 1.000 euro zijn, maar toch enkele honderden euro's", denkt hij. "Maar nog veel belangrijker is de sentimentele waarde van zoiets. Je bezit dan iets dat miljarden jaren geleden gemaakt en samengesteld is door de zonnenevel. Daar hangt een hele geschiedenis aan vast." 

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" van 24 januari 2021 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ze hebben een onschatbare sentimentele waarde

Marnix Wylocke van de Volkssterrenwacht

"Het gaat om een stukje van ons zonnestelsel", legt Wylocke enthousiast uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "We kennen de zon met al haar planeten, maar daartussen zitten planetoïden. Dat zijn brokstukken die terug afgekoeld zijn en niet helemaal tot een planeet gevormd zijn. Die kunnen tegen mekaar botsen, rond de zon draaien en dan in de aantrekkingskracht van de aarde bij ons terecht komen." 

Miljonair door meteoriet

In november vorig jaar viel er een meteoriet van ruim 2 kilogram door iemands dak in Indonesië. Meteen was er een Amerikaan die een miljoen euro bood op het stuk meteoriet, net omdat het zo zeldzaam en uniek is. "Die restanten kunnen zelfs tot 2,3 lichtjaren voorbij de zon aanwezig zijn. Dat is verder dan Neptunus," gaat Marnix verder, "ze worden door andere sterren afgeleid naar het binnenstelsel van onze zon en kunnen dan langs de aarde passeren." Als je een meteoriet vindt, mag je hem ook zelf houden. Het wordt volgens Wylocke je persoonlijk bezit. 

Rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde

Het stukje meteoriet kwam afgelopen weekend tussen Aalst en Dendermonde neer: twee steden die als het ware aartsrivalen zijn. De grapjes bleven dan ook niet uit op sociale media, want het voorval haalt de folkloristische vete tussen de twee steden nog eens naar boven. 

Ik ga als Dendermondenaar de dorpsgrens van Aalst niet over om de meteoriet te gaan zoeken

Jo De Bock, fervent wandelaar uit Dendermonde

Dendermondenaar Jo De Bock is fervent wandelaar. Elke dag doet hij z'n kilometers. Weliswaar met één principe voor ogen: "Altijd binnen de grenzen van Dendermonde. En nu ga ik dat principe ook niet doorbreken om de meteoriet te gaan zoeken. Ik gun de Aalstenaars dat ze die zouden vinden, maar het zou toch jammer zijn dat een Dendermondenaar op die manier Aalst op de landkaart zou zetten." 

De Bock gaat nog een stapje verder: "Ik zou me zelfs niet comfortabel voelen om met zo'n grote  groep Aalstenaars samen te zoeken. En dat gevoel primeert nu boven het helpen van de wetenschap", lacht hij. Hij laat het liever aan de grensbewoners over. "Ik neem aan dat de bewoners die op de grens wonen, het al gewend zijn om de dorpsgrens van Aalst over te steken." Hij besluit: "Ik hoop wel dat, als ze gaan zoeken en de meteoriet vinden, ze zo verstandig zullen zijn om hem mee te brengen naar Dendermonde en die hier aan de wetenschap te schenken." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen