UZ Gent rukt uit: vandaag starten de coronatests op scholen en andere bedrijven

Het Universitair Ziekenhuis van Gent zet vanaf vandaag een mobiel team in om te gaan testen op scholen. "Nu er steeds meer coronabesmettingen worden vastgesteld, is het belangrijk om snel te testen", zegt professor Bruno Verhasselt op Radio 2 Oost-Vlaanderen. Ook andere instellingen en bedrijven kunnen een beroep doen op het mobiele team. 

Het voorbije weekend sloten opnieuw een 20-tal scholen noodgedwongen de deuren, na een coronauitbraak. Bij vermoeden van een cluster, zullen nu mobiele testteams van het Gentse ziekenhuis worden ingeschakeld. Zo'n testteam bestaat uit minimum 3 personen: 2 verpleegkundigen, of mensen die gemachtigd zijn om de coronatest af te nemen, en 1 iemand die alles administratief verwerkt. "Da's een redelijk klein team. Maar soms moeten we natuurlijk op meerdere locaties tegelijk zijn, dus we hebben meerdere driekoppige teams nodig", vertelt professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent. 

Snel ter plaatse en snel resultaat

De teams kunnen heel snel uitrukken: als je vandaag zou bellen om te melden dat er een vermoeden is van een cluster, dan kan zo'n team morgen al ter plaatse komen. "Het is soms snel schakelen, maar we zijn heel flexibel met onze teams", zegt Verhasselt. "In het verleden zijn we, toen de nood hoog was, ook al bijgesprongen in woonzorgcentra. Ons personeel moet soms andere zaken laten vallen, maar gelukkig kunnen we ook beroep doen op privébedrijven die verpleegkundigen kunnen inzetten om ons te helpen."

Het zijn snelle tests, maar het zijn geen sneltests
Bruno Verhasselt, professor aan UZ Gent

De resultaten van de tests zijn er ook al heel snel, volgens de professor. "Binnen de 24 uur zijn de resultaten er al. Het zijn hele snelle tests, maar voor alle duidelijkheid: het zijn geen sneltests. We gebruiken de betrouwbare PCR-test, die heel gevoelig is. En we gebruiken een snelle methodiek om de resultaten te bekomen. Binnen die 24 uur kunnen we trouwens ook al een eerste indicatie geven of er sprake is van een andere variant van het virus, zoals de Britse."

De snelheid waarmee de mobiele teams te werk gaan, is nodig om de varianten van het virus onder controle te houden. "Die varianten zijn besmettelijker en dat vormt natuurlijk een uitdaging. Maar als we er heel snel bij zijn, kunnen we de verspreiding afremmen", legt de professor uit. "En het is voordelig voor het onderwijs. Als je snel een geval detecteert, is het misschien niet nodig om de hele school te sluiten, maar kan het voldoende zijn om alleen een klas in quarantaine te stoppen."

Testbus

"Het is mogelijk dat ons team ter plaatse komt met een testbus. Dat is dan meestal bij kleinere groepen", zegt Verhasselt nog. "Maar als het mogelijk is, kiezen we toch voor een grotere zaal om de tests af te nemen. Een schoolrefter,  bijvoorbeeld, die bij voorkeur ook nog eens goed verlucht is."

Beluister hier het gesprek met professor Verhasselt op Radio 2 Oost-Vlaanderen: 

kasto80

Meest gelezen