Zuid-Koreaanse soldaten dichtbij de grens met Noord-Korea

Opnieuw gezichtsverlies voor Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: topdiplomaat in Koeweit vlucht naar Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse topdiplomaat in Koeweit Ryu Hyun-woo is samen met zijn familie gevlucht naar Zuid-Korea. Dat melden Zuid-Koreaanse media vandaag. Ryu is de schoonzoon van het voormalige hoofd van "Bureau 39", de dienst die geheime, buitenlandse fondsen voor Noord-Koreaanse leiders beheert en verwerft. De vlucht van zo'n hooggeplaatst figuur roept opnieuw vragen op over de loyaliteit van de Noord-Koreaanse elite en leidt tot gezichtsverlies voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Ryu Hyun-woo was een waarnemende Noord-Koreaanse diplomaat in Koeweit toen hij in september 2019 samen met zijn familie naar Zuid-Korea vluchtte. Zo schrijft de Zuid-Koreaanse krant Maeil Business. Hij vroeg asiel aan in Zuid-Korea en verbleef er onder de radar. Tot nu dan. Het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap bevestigt dat verhaal, maar kan geen zekerheid geven over de timing.

"Ik besloot te deserteren omdat ik mijn kinderen een betere toekomst wil bieden", zo citeert Maeil Business de man. Als de timing klopt, zou Ryu twee maanden na de deserteur en voormalige waarnemende, Noord-Koreaanse ambassadeur in Italië, Jo Song-gil, gearriveerd zijn in Zuid-Korea. Ryu zou volgens verschillende bronnen de schoonzoon zijn van de voormalige leider van 'Bureau 39' Jon Il-chun.

 'Bureau 39' is de dienst die de geheime, buitenlandse fondsen van Noord-Koreaanse leiders beheert en verwerft. Volgens de Verenigde Staten en de Verenigde Naties slaat Bureau 39 munt uit onder meer drugs- en wapenhandel, maar ook valsmunterij.

Hoe geprivilegieerd je leven in Noord-Korea ook is, je gedachten veranderen als je naar het buitenland gaat en begint te vergelijken

Thae Yong-ho, hooggeplaatste Noord-Koreaanse deserteur

Loyaliteit van Noord-Koreaanse elite?

Thae Yong-ho, een voormalige vooraanstaande Noord-Koreaanse ambassadeur die zijn post in het Verenigd Koninkrijk ontvluchtte in 2016 en intussen aan politiek doet in Zuid-Korea, beschrijft Ryu als deel van de "kern van de Noord-Koreaanse elite". "Maar hoe geprivilegieerd je leven in Noord-Korea ook is, je gedachten veranderen als je naar het buitenland gaat en begint te vergelijken", aldus Thae. 

Het is uitzonderlijk dat een Noord-Koreaan uit dergelijke hoge rangen overloopt naar erfvijand Zuid-Korea. De desertie van Ryu roept dan ook opnieuw vragen op over de loyaliteit van de Noord-Koreaanse elite, zeker van diegenen die in het buitenland vertoeven. De vlucht van Ryu leidt zo mogelijk voor gezichtsverlies voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. (Lees verder onder de foto).

Zuid-Koreaanse militairen op patrouille langs de demarcatielijn met Noord-Korea.

Vluchten steeds moeilijker

Ook gewone Noord-Koreanen proberen regelmatig hun land te ontvluchten. Velen proberen de noordelijke grens met China over te steken en van daaruit Zuid-Korea te bereiken. Maar die route is de afgelopen jaren steeds gevaarlijker geworden. Toen Kim Jong-un de macht overnam na de dood van zijn vader Kim Jong-il in 2011, liet hij extra grenshekken plaatsen en verhoogde hij de beveiliging. Ook stuurt China meestal Noord-Koreanen die betrapt worden, terug naar hun staat. Volgens de Britse omroep BBC daalde het aantal Noord-Koreaanse vluchtelingen in Zuid-Korea sinds 2011 van meer dan 2.000 mensen per jaar tot zo'n 1.000 mensen.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie heeft Noord-Korea zijn grenzen meer dan ooit hermetisch afgesloten. Het aantal Noord-Koreanen dat het afgelopen jaar Zuid-Korea kon bereiken, daalde volgens de BBC met maar liefst 80 procent.

Meest gelezen