Bobi Wine
AFP or licensors

Oegandese leger trekt zich terug en beëindigt 11 dagen huisarrest van oppositieleider Bobi Wine 

In Oeganda heeft het leger zich teruggetrokken en daarmee het huisarrest van oppositieleider Bobi Wine na 11 dagen beëindigd, dat heeft de advocaat van Wine gezegd. Het Hooggerechtshof besliste gisteren dat het huisarrest onwettig was. Bobi Wine kon sinds de presidentsverkiezingen van 14 januari zijn huis niet meer verlaten. 

Het Oegandese leger omsingelt niet langer het huis van popster en oppositieleider Bobi Wine. "Ze zijn voorlopig weg", zei de advocaat van  Wine. "Natuurlijk is Wine nog niet de deur uitgegaan, we weten niet wat er gaat gebeuren." Een lokale televisiezender meldt dat er een helikopter boven het gebied gesignaleerd wordt.  

Sinds de presidentsverkiezingen werd oppositiepoliticus Wine vastgezet in zijn huis aan de rand van Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Soldaten en zwaarbewapende agenten bewaakten zijn woning. Niemand mocht het domein binnen of buiten, ook zijn vrouw niet. Wine verloor midden januari de verkiezingen van huidig president Yoweri Museveni en zat 11 dagen vast in zijn huis.

(Lees verder onder de foto)

Soldaten in de buurt van het huis van Bobi Wine
AFP or licensors

Het Hooggerechtshof besliste gisteren om het huisarrest van Bobi Wine, bijnaam van Robert Kyagulanyi, op te heffen. "De voortdurende vrijheidsbeperking van Kyagulanyi in zijn woning is onwettig. Zijn recht op vrijheid is belemmerd", verklaarde rechter Michael Elubu. De regering rechtvaardigde het huisarrest eerder met het argument dat het noodzakelijk was om Bobi Wine te beschermen en zo demonstraties van de oppositie te voorkomen.  

(Lees verder onder de foto)

Merdad Ssegona, Wines advocaat, vraagt om huisarrest te beëindigen
AFP or licensors

Gisteren leek het leger niet onder de indruk van de beslissing van het gerecht. De opposant drukte in een tweet zijn ongenoegen uit:  "Enkele uren later omsingelt het leger mijn huis nog steeds en blokkeert de toegang voor iedereen! Misschien (zoals altijd) wachtend op de bevelen van generaal Museveni voor de volgende actie."

(Lees verder onder de tweet)

Ondertussen heeft het leger de beslissing van het Hooggerechtshof gevolgd en staan ze niet meer aan het huis van Wine. Of de veiligheidsdiensten de oppositieleider met rust zullen laten, valt af te wachten. Tijdens de verkiezingscampagne werd Wine meermaals bedreigd en gearresteerd. Bovendien werden verschillende van zijn aanhangers opgepakt, sommigen zitten nog steeds vast.

Bobi Wine wordt beschouwd als de belangrijkste oppositieleider en tegenstander van president Museveni. Bij de laatste presidentsverkiezingen haalde hij zo’n 35 procent van de stemmen. Het was echter Museveni die de verkiezingen won met bijna 60 procent van de stemmen, hij begint nu aan zijn zesde ambtstermijn.

Internationaal werd er bezorgdheid en kritiek geuit over de integriteit van de verkiezingen in Oeganda.

Controlepost aan weg die naar huis van Bobi Wine leidt
AFP or licensors

Meest gelezen