James Arthur Photography

Pierre Van Damme nog geen voorstander van scholen sluiten: "Eerst buitenschoolse activiteiten bekijken"

Voor er beslist wordt om de scholen te sluiten, moeten eerst buitenschoolse activiteiten bekeken worden. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. Door het stijgend aantal coronabesmettingen op scholen gaan er steeds meer stemmen op om die allemaal voor een bepaalde tijd te sluiten.

Meer en meer scholen gaan tijdelijk dicht wegens coronabesmettingen, of er moeten sommige klassen in quarantaine. Eerder werd al beslist voor secundaire scholen om volledig op afstandsonderwijs over te gaan de week voor de krokusvakantie. Dat is de week van 8 februari. Maar door het stijgend aantal besmettingen gaan er meer en meer stemmen op om alle scholen tijdelijk te sluiten.

Pierre Van Damme, epidemioloog aan de UA, vindt dat er eerst andere maatregelen moeten genomen worden, zegt hij op Radio 2 Antwerpen: "We moeten eerst kijken naar wat we doen met buitenschoolse activiteiten. Daar maken alle virussen gebruik van, dat zijn netwerken die ze heel graag hebben. Misschien is dat dus een tussenstap voor we de heel moeilijke en grote beslissing moeten nemen om alle scholen te sluiten." Vandaag gaan de experts zich daar dan ook over buigen. 

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Kinderen moeten in hun eigen club nog aan sport kunnen doen. Wedstrijden tussen verschillende clubs uit verschillende gemeenten is toch iets heel anders.

Cathy Berx, gouverneur Antwerpen

"Ik denk dat het heel belangrijk is, dat scholen zo weinig mogelijk leerachterstand oplopen", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx op Radio 2 Antwerpen. "Leerlingen moeten dus ook op school kunnen zijn, al is voldoende afstandsonderwijs ook van belang." 

Ze treedt Van Damme bij wat de buitenschoolse activiteiten van kinderen betreft: "Wij bekijken die in de provincie al een hele tijd met veel aandacht. Het moet kunnen dat kinderen nog in hun eigen club aan sport doen, zeker als dat ook nog eens buiten gebeurt. Kinderen hebben die sociale contacten nodig en ze moeten ergens hun energie kwijt kunnen. Maar als het gaat om wedstrijden tussen jongeren van verschillende clubs uit verschillende gemeenten, dan is het een ander verhaal."

Volgens de gouverneur schuilen daarin grotere gevaren: "Dat zijn veel nieuwe, nauwe sociale contacten en die moeten we nu echt te allen tijde vermijden. Het risico wordt heel groot dat besmettingen zich als een olievlek gaan verspreiden, wanneer kinderen uit gemeenten waarin er veel zijn, gaan sporten tegen kinderen uit gemeenten waar er maar weinig zijn."

Volgens Berx is het belangrijk om de situatie dagelijks te bekijken en dan te doen wat nodig is: "Beter snel, tijdig een korte pijn dan weer heel lang dingen onmogelijk zien." 

Bekijk ook de journaalreportage met het interview met Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor sport- en keuringsartsen:

Videospeler inladen...

"Het Journaal" vroeg aan kinderen uit de "Parkschool" in Aalst naar een reactie, herbekijk ze hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen