Videospeler inladen...

Russische president Poetin over luxepaleis in door opposant Navalny verspreide video: "Niet van mij of mijn familie"

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat hij de eigenaar is van het gigantische paleis aan de Zwarte Zee dat in een video van opposant Aleksej Navalny aan hem wordt toegeschreven. "Niets van wat in die video wordt getoond, behoort mij of mijn familie toe." Intussen roepen medestanders van Navalny op om komend weekend opnieuw overal in Rusland op straat te komen.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny - die na zijn aankomst in Rusland meteen werd opgepakt - pakte vorige week uit met een spectaculair filmpje over een gigantisch paleis aan de Zwarte Zee. Volgens Navalny is het paleis de eigendom van Poetin zelf en werd het opgetrokken met smeergeld. Met een kostenplaatje van minstens 1 miljard euro. 

Maar de Russische president ontkent in alle toonaarden dat hij of zijn familie de eigenaar van het paleis is. Tijdens een op tv uitgezonden videogesprek met universiteitsstudenten noemde Poetin het filmpje een "saaie compilatie" die bedoeld is om de bevolking "te hersenspoelen". Al heeft hij de video zelf "wegens tijdsgebrek" nog niet bekeken.

Sinds Navalny de video vorige week heeft verspreid, hebben miljoenen mensen de beelden al bekeken. Alleen op YouTube is de video al 86 miljoen keer bekeken. Het filmpje toont niet de echte inrichting van het paleis, maar is een simulatie op basis van gelekte plannen van het gebouw. Navalny's team kon het gebouw wel van buitenaf filmen met een drone. (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk hier de beelden uit de simulatievideo die Navalny's team maakte van het paleis aan de Zwarte Zee:

Videospeler inladen...

Intussen hebben medestanders van Navalny opgeroepen om komende zondag, 31 januari, opnieuw overal in Rusland op straat te komen om de vrijlating van Navalny te eisen. Afgelopen weekend betoogden al eens tienduizenden Russen op meer dan 120 plaatsen in het land. In Moskou kwamen meer dan 20.000 mensen op straat. De politie kwam hardhandig tussenbeide en pakte meer dan 3.600 mensen op.

In dezelfde uitzending noemde Poetin de betogingen van afgelopen weekend "illegaal en gevaarlijk". In een duidelijke sneer naar Navalny zei hij dat "niemand zo'n protest zou mogen organiseren om zijn eigen politieke belangen te behartigen". De president vond het ook niet kunnen dat minderjarigen aan de betogingen deelnamen. Onder de gearresteerden waren meer dan 100 minderjarigen. Navalny mikt met zijn video's waarin hij het beleid van Poetin aanklaagt, onder meer op de jongeren in Rusland.

Navalny zelf zit intussen nog steeds in de gevangenis, zogezegd wegens het overtreden van de voorwaarden bij een eerdere straf. In 2014 werd hij tot 3,5 jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Nadat hij in Duitsland uit het ziekenhuis was ontslagen en hersteld was van zijn vergiftiging, had hij volgens de autoriteiten nagelaten om meteen contact op te nemen. Daarom zit hij nu 30 dagen in de cel, vanaf het moment dat hij teruggekeerd is naar zijn vaderland.

Op 2 februari moet hij opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Die moet dan oordelen of zijn in 2014 opgelegde voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar omgezet wordt in een effectieve celstraf.

Intussen klinkt in de Europese Unie de roep om bijkomende sancties tegen Rusland steeds luider. Verschillende Europese lidstaten zijn daar voorstander van, zo bleek na een vergadering vanmorgen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU.

Maar de beslissing wordt nog niet genomen. Begin februari reist de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, de Spanjaard Josep Borrell, naar Moskou. De ministers willen eerst dat bezoek afwachten, klinkt het.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen