Acteur Tom Van Dyck laat bibliotheek van Herentals 34 jaar "Wachten op Godot"

In de bibliotheek van Herentals weten ze nu ook wat wachten op Godot betekent. Het was dat boek van Samuel Beckett dat acteur Tom Van Dyck 34 jaar geleden uit de bib ontleende en nooit terugbracht. Een tijd geleden werd hij daaraan herinnerd in het programma "Vandaag" op één. Hij beloofde toen om het terug te brengen en dat is afgelopen weekend gebeurd. "Het werd een spiksplinternieuw exemplaar, mooi ingebonden met een harde kaft", vertelt hoofdbibliothecaris Anja Geuns in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen.

Gisteren was via Youtube het evenement "Boeken en bubbels" te volgen, gepresenteerd door acteur Tom Van Dyck. Hij bekende daar nog eens dat hij meer dan 30 jaar geleden het boek "Wachten op Godot" van Samuel Beckett ontvreemdde uit de bibliotheek van Herentals: "Ik bracht het nooit terug, omdat ik, een pretentieuze zak, dacht dat toch niemand anders in Herentals dat zou willen lezen."

Maar nu is er een einde gekomen aan het lange wachten voor leesgrage Herentalsenaars, want het boek is terug. Niet het oorspronkelijke weliswaar: "We hebben een spiksplinternieuw gekregen, met een harde kaft, mooi ingebonden, we zijn heel tevreden", vertelt hoofdbibliothecaris Anja Geuns op Radio 2 Antwerpen. 

Ik onthou vooral dat al die boeken vanaf nu ook de mijne zijn!

Tom Van Dyck, kersvers peter bibliotheek Herentals

Zijn boete werd ook kwijtgescholden: "Normaal moet je de waarde betalen van het boek en een aantal boetedagen, en daar staat ook een limiet op. We willen ook geen bibliotheek van boetes zijn, maar wel één die lezers stimuleert. Maar we hebben hem toch om een wederdienst gevraagd en dat is peter worden van onze bibliotheek", lacht Geuns.

Tom Van Dyck heeft dat peterschap ook aanvaard, nadat hij zich ervan verzekerd had dat er niet meteen jaarlijkse, financiële plichten aan verbonden zijn: "Dan onthou ik vooral dat al die boeken vanaf nu ook de mijne zijn!"

Meest gelezen