Rudolph Giuliani
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Stemcomputerleverancier eist 1,3 miljard dollar van Trump-advocaat Giuliani wegens "virale desinformatiecampagne" 

Stemcomputerleverancier Dominion Voting Systems Corporations sleept Rudolph Giuliani voor de rechter. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. Volgens het bedrijf zat de advocaat van voormalig Amerikaans president Donald Trump achter een "virale desinformatiecampagne". Giuliani trok wekenlang van leer tegen het bedrijf en beweerde, net als Trump, dat de verkiezingen gestolen waren.

Dominion vraagt 1,3 miljard dollar (1,07 miljard euro) schadevergoeding van de voormalige burgemeester van New York Rudolph Giuliani omdat hij "aantoonbaar valse beschuldigingen" de wereld heeft ingestuurd en waarmee hij zichzelf verrijkt heeft, klinkt het in de aanklacht die 107 pagina’s telt.

Giuliani deed dat volgens Dominion onder meer op Twitter, in zijn podcast en hij kreeg een forum bij verschillende media. De man gaf mee gestalte aan het fictieve verhaal dat de leverancier van stemcomputers gelinkt zou zijn aan de extreem-linkse antifascistische beweging antifa en aan Venezuela.

Dominion ontkent het verhaal en zegt dat het bedrijf werd opgericht in 2002 door John Poulos in Toronto om blinden en slechtzienden te helpen bij het stemmen op papieren stembiljetten.

Deze leugens hebben niet alleen de goede naam van mijn bedrijf geschaad, ze ondermijnden ook het vertrouwen in de Amerikaanse democratische instellingen 

John Poulos

"Deze leugens hebben niet alleen de goede naam van mijn bedrijf geschaad", zei John Poulos over de valse beweringen van Giuliani, "ze ondermijnden ook het vertrouwen in de Amerikaanse democratische instellingen (…)". Het bedrijf liet voorts weten nog meer rechtszaken te overwegen en sluit ook een proces tegen Donald Trump niet uit.

Giuliani zelf heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Dominion is de op één na grootste leverancier van stemcomputers in de Verenigde Staten. Tijdens de verkiezingen in 2020 werden in meer dan 24 staten stemcomputers van het bedrijf gebruikt.

Rudolph Giuliani en voormalig Amerikaans president Trump, archieffoto
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen