Coronavaccins beschermen mogelijk minder goed tegen Zuid-Afrikaanse variant: "Slecht nieuws, maar geen drama"

De huidige vaccins tegen het coronavirus beschermen mogelijk minder goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat zegt microbioloog Bruno Verhasselt (UGent) in "De ochtend" op Radio 1. "De antilichamen die opgewekt worden door de vaccinatie hebben het moeilijker de Zuid-Afrikaanse variant te detecteren. Dat is slecht nieuws, maar geen drama." Die variant dook onder meer op in Oostende.

Er duiken de laatste tijd meer en meer besmettingen op met de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Die laatste is bijvoorbeeld recent gespot in drie zorginstellingen in Oostende waarna een uitvoerige test volgde in enkele aangrenzende appartemenssblokken. "Er is absoluut geen reden tot paniek", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) daarover vanmorgen aan VRT NWS. "De zaken lijken voorlopig geïsoleerd. Er is zeker geen sprake van een massale uitbraak."

De Oostendse burgervader doet die uitspraken op basis van de testresultaten. "Bij de geteste populatie is geen massale uitbraak", aldus Tommelein. "Er is wel bevestiging van besmetting in de gekende woonzorgcentra. Dit is een voorlopig geruststellend resultaat, maar verder onderzoek door de UGent moet aantonen of er bijkomende risico’s zijn."

Microbioloog Bruno Verhasselt leidt dat onderzoek aan de Gentse universiteit. Hij merkt op dat net als de Britse variant de Zuid-Afrikaanse versie van het coronavirus vlot verspreidt. "Die twee varianten gaan met elkaar in concurrentie gaan", zegt hij. "Het wordt een match tussen die twee. Misschien duikt er zelfs nog een nieuwe speler op."

Het immuunsysteem is meer dan enkel antilichamen. Er zijn ook immuuncellen die het virus kunnen herkennen

Microbioloog Bruno Verhasselt (UGent)

Intussen blijkt ook dat de coronavaccins het moeilijker hebben met die nieuwe variant. "De antilichamen die opgewekt worden door de vaccinatie hebben het moeilijker om de Zuid-Afrikaanse variant te detecteren", zegt Verhasselt. "Dat is slecht nieuws, maar nog geen drama. Het immuunsysteem is meer dan enkel antilichamen. Er zijn ook immuuncellen die het virus kunnen herkennen."

Er is volgens Verhasselt meer veldonderzoek nodig om de precieze gevolgen voor de vaccins te onderzoeken. Mocht het nodig zijn, dan kunnen de bestaande vaccins snel aangepast worden aan die nieuwe varianten benadrukt de microbioloog. "Men kan snel andere samenstellingen genereren die binnen de maand geinjecteerd kunnen worden", legt hij uit. "We kunnen ons goed en snel aanpassen en dat is wel goed nieuws."

Beluister hieronder het hele gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen