Vier veldwachters moeten kleiputten Terhagen in 't oog houden

Rumst, de provincie en De Vlaamse Waterweg gaan vier veldwachters inzetten rond de oude kleiputten in Terhagen (Rumst). Daar werd in de jaren 70 asbest en huisvuil gestort. De omheining rond die putten werd al geregeld doorgeknipt en er wordt ook gesluikstort. Aan de andere kant trekken de putten ook veel actievoerders aan die niet willen dat er weggegraven zand van bij de Oosterweelverbinding zal gestort worden. Sinds vorige week wordt het asbeststort meer afgeschermd.

De kleiputten die in Terhagen liggen en voor een klein deel in Boom werden in de jaren 70 gebruikt als stortplaats. Er kwam huisvuil terecht maar ook asbest van het bedrijf Eternit. Sinds vorige week wordt dat laatste stort beter afgeschermd, want de kleiputten trekken volgens de gemeente zowel vandalen als actievoerders aan. 

De omheiningen worden geregeld stukgemaakt, er worden vuren gestookt en er wordt ook gesluikstort. Daarnaast vallen de plannen om de putten te saneren met restgrond van de Oosterweelverbinding niet in goede aarde bij veel omwonenden. "En daar zijn wellicht ook een aantal radicalere actievoerders bij, waarvan we vrezen dat die soms wat verder zullen gaan", zegt de burgemeester van Rumst, Jurgen Callaert (N-VA).

Daarom worden er nu veldwachters ingezet: "Die zijn officieel erkend om de orde te handhaven. Ze zijn herkenbaar aan hun groene uniform. Het zou ook kunnen dat ze een jachtgeweer dragen, want ze hebben daar een opleiding voor gevolgd en een brevet gehaald."

De veldwachters hebben ook een speciale kaart om zich te legitimeren. Rumst betaalt een veldwachter, de provincie Antwerpen twee en de Vlaamse Waterweg neemt de vierde voor haar rekening. Volgende maand zouden ze aan de slag moeten gaan.

"Beter investeren in saneren"

Actiegroep "Red onze kleiputten" is niet opgezet met de veldwachters: "Wij vinden het onverantwoord dat geld uitgegeven wordt voor aanwerving van veldwachters en niet voor de sanering van het asbeststort", zegt Frank Van Houtte. "Na sanering betekent dit stort immers geen bedreiging meer voor de gezondheid van bewoners en bezoekers van deze buurt en kan de omheining weggenomen worden, waardoor het gebied weer toegankelijk wordt voor wandelaars, mountainbikers,…"

Meest gelezen