Week van de Belgische muziek gaat van start: podcasts, livestreams en grote shows op Eén, ontdek wat VRT van plan is

Vandaag start de "Week van de Belgische muziek", het initiatief van de VRT en VI.BE, het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector, ter vervanging van de MIA's. Die muziekprijzen worden door de coronacrisis niet uitgereikt. Van 8 tot en met 14 februari zal er op radio en tv bijzonder veel aandacht zijn voor muziek en artiesten van eigen bodem, in extra programma's, podcastreeksen en hitlijsten. De Belgische muziek zal ook centraal staan in lokale muziekwinkels, concertzalen en clubs, door allerlei initiatieven van de muzieksector. Ontdek hier wat de plannen zijn.

De bedoeling van de VRT en VI.BE is om deze week samen met de brede muzieksector "de grootste liefdesverklaring aan Belgische muziek ooit" te brengen."Hoog tijd om die sector en haar zwaar getroffen actoren nog eens de aandacht te geven die ze al bijna een jaar moeten missen," zegt Luc Nowé, directeur bij VI.BE. 

Dat zal gebeuren over verschillende muziekgenres heen, met aandacht voor gevestigde waarden en nieuw talent. Zo goed als alle lokale en nationale Vlaamse en Brusselse radiozenders focussen de hele week op Belgische muziek. En op televisie zijn er speciale uitzendingen, en is er in de gewone programmatie extra aandacht voor Belgische muziek.

"We vinden het nodig om onze lokale muzieksector, die het nog altijd moeilijk heeft, extra te ondersteunen. Zeker de livesector hangt al bijna een volledig jaar in de touwen", zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans. "Muziek is niet alleen een basisbehoefte voor iedereen, maar ook een basisingrediënt in onze programma's. De sector zelf zet verschillende acties op poten om geld in te zamelen. Samen met VI.BE en andere media hebben we één doel: de gebroken muzieksector een welverdiende aanmoediging geven."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De livesector hangt bijna een jaar in de touwen. Daarom willen we met VI.BE en de sector een grote liefdesverklaring neerzetten voor de Belgische muziek.

Gerrit Kerremans, VRT-muziekcoördinator
Regi bij MNM

Op televisie

Op Eén wordt Bart Peeters een muzikale "matchmaker" tijdens twee shows op dinsdag 9 en donderdag 11 februari om 21.25u. 34 bekende artiesten delen live hun hits en het podium met hun grote idool of een bevriende collega. Ze tonen hun liefde voor hun fans en voor elkaar, en hun passie voor muziek. En dat in een bijzonder kader: concertzaal Koninklijk Circus in Brussel. "Belgen zijn niet chauvinistisch: laat ons daar iets aan doen", aldus gastheer Bart Peeters, die zelf louter de rol van presentator op zich neemt, en dus niet mee zal zingen.

Verder besteedt Eén aandacht aan Belgische muziek in dagelijkse programma's als "Blokken", "Dagelijkse kost" en "Iedereen beroemd". De muziekvraag in "Blokken" zal gaan over talent van eigen bodem, Jeroen Meus kookt op de tonen van Belgische artiesten die voor een soundtrack zorgen vanuit hun studio, repetitiekot of huiskamer en in "Iedereen beroemd" zullen er Belgische artiesten opduiken in verschillende rubrieken.

Op Canvas worden 5 opmerkelijke "Toots sessies" van jong talent herhaald, meer bepaald de afleveringen met Meskerem Mees (zie foto), Nordmann, Dirk, The Radar Station, en High Hi. Op zondag 14 februari is er een nieuwe uitzending. "De Toots sessies: achter het podium" wordt een combinatie van best of-momenten uit de Tootsreeks en interviews met mensen uit de muzieksector die achter de schermen werken en zwaar geraakt zijn door de coronacrisis. Op 10 februari wordt de docu "Will Tura, hoop doet leven" opnieuw uitgezonden. 

Ook Ketnet draagt zijn steentje bij, door enkel Belgische hits te draaien op Ketnet Hits.

Meskerem Mees tijdens haar "Toots sessie"

Op de radio

  • Bij Radio 1 is er veel aandacht voor Belpop, met elke weekdag tussen 9-10u een gelijknamig programma. Ook Ayco, Time Out en Wonderland klinken in die week volledig Belgisch. De hele week loopt de stemming voor de Belpop 100, die op zaterdag 13 februari wordt uitgezonden. Acht Belgische artiesten maken een eerbetoon aan een van hun "Belpop Helden". Er is aandacht voor podcastreeksen: "Master tracks" (het verhaal achter Belgische nummers verteld door de makers), "Naast de spotlights" en "Bassed in Belgium".
  • Studio Brussel nodigt onder de noemer #ikluisterbelgisch vijf topmuzikanten uit als "selector". Zij delen hun favoriete Belgische platen en zetten nieuw Belgisch talent in de kijker. Coely, Balthazar, Amenra, Zwangere Guy en Soulwax nemen die rol op zich.
  • Bij MNM is er op vrijdag 12 februari de "Bravo België Top 100". De MNM-luisteraar kiest daarvoor de 100 grootste hits van bij ons. Aansluitend draait Regi een exclusief Belgische dj-set. Peter Van de Veire krijgt in de ochtendshow elke dag een Belgische artiest op bezoek. In "Gillis & Govaerts" komen enkele winnaars van de talentenjacht "MNM Rising Star" een liveversie brengen van hun favoriete Belgische hit.
  • Bij Radio 2 is er in "Radio 2 Bene Bene" telkens een jonge artiest te gast. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er "Bene Bene Weekend", met optredens van Belgische artiesten, die ook te bekijken zijn via de Radio 2-app. Via de stream "Radio 2 Bene Bene" presenteren enkele Vlaamse muzikanten de top 15 van een bepaald decennium. Er komt ook een podcastreeks "Wereldhits van bij ons" over internationale successen van Belgische artiesten. En in "Spits" belt David Van Ooteghem elke weekdag met een Belgische ambassadeur in het buitenland, om te polsen naar de populariteit van Belgische muziek.
  • Klara besteedt veel aandacht aan Belgische klassieke componisten en muziekgerelateerde poëzie. Espresso vraagt de luisteraars naar hun favoriete componist uit eigen land. Maestro blikt terug op de carrière van 5 grote Belgische muzikanten. Ook in Klara Live en Late Night wordt de Belgische kaart getrokken, onder meer met de uitzending van Jazz Middelheim 1.5. In Villa d'Este gaat het om de dubbel-cd "Thinking about Belgium", en Zanzibar gaat over de uitreiking van de allereerste Folk Awards, eerder tijdens de "Week van de Belgische muziek".
Brihang bij Studio Brussel

Awards, samenzang en geld inzamelen

De bedoeling van de "Week van de Belgische muziek" is ook om de grote diversiteit aan genres en artiesten te tonen. Op donderdag 11 februari worden de allereerste Folk Awards uitgereikt in de Gentse Handelsbeurs. De Belgische jazzsector steekt de koppen bijeen onder de noemer #UnitedWeJazz, met een muziekmarathon. En op de Belgium World Music Night ontdek je op maandag 8 februari de beste Belgische wereldmuziek. 

Er komen ook enkele acties om geld in te zamelen voor de muzieksector via het solidariteitsfonds LIVE2020. Dat fonds ondersteunt mensen die werken in de livemuzieksector. Het Sportpaleis wil onder de noemer "Lights for live" voor de eerste keer in 2021 zijn zaal virtueel uitverkopen. Voor elk verkocht ticket zal er op zondagavond 14 februari in de zaal een lichtje branden als teken van hoop en steun. De opbrengst van de ticketverkoop gaat integraal naar LIVE2020. Er is ook een muzikale veiling "BidforLIVE2020", in samenwerking met veilinghuis Bernaerts. Artiesten hebben hiervoor allerlei persoonlijke spullen geschonken, van outfits over instrumenten tot awards, maar ook minder alledaagse voorwerpen.

Het slot van de "Week van de Belgische muziek" moet een massale ode worden, op zondag 14 februari om 17 uur. De bedoeling is dat iedereen een eigen versie brengt van zijn favoriete Belgische nummer, aan het raam, op de stoep, in de voortuin of op je terras. Zolang je de hele straat maar op een coronaveilige manier laat meegenieten. Het is een initiatief naar analogie met het dagelijkse applaus voor het zorgpersoneel tijdens de eerste lockdown. 

Meer info over alle acties en plannen tijdens de "Week van de Belgische muziek" vind je op deze website.

Meest gelezen