Radio 2

Zonnebeke zoekt inwoners die slimme camera aan hun raam willen hangen

Zonnebeke zoekt nog meer mensen die een slimme camera willen plaatsen om voorbijrijdende vrachtwagens te tellen. In Zonnebeke en deelgemeenten klagen ze al jaren over te veel zwaar verkeer in de dorpskom. 

"Meten is weten", zeggen ze in Zonnebeke. En dus heeft de gemeente 16 camera's gekocht om te tellen hoeveel vrachtwagens er door de dorpskernen rijden. Inwoners klagen al jaren over te veel vrachtverkeer. Langs de gewestwegen hangen er nu al 8 slimme camera's, maar de gemeente is nog op zoek naar acht plekken waar ze eentje kunnen hangen. "Het gaat om inwoners in de  Langemark-, Roeselare-, Ieper-, Passendale- en Statiestraat", zegt de Zonnebeekse schepen van Mobiliteit Koen Meersseman (TEAM8980).

Jan Desmet uit deelgemeente Passendale heeft al zo'n camera hangen: "De camera hangt aan het raam van onze slaapkamer, maar we hebben er geen last van. Je hebt alleen elektriciteit en een wifi-verbinding nodig."

Over het zwaar verkeer ben ik al jaren vragende en zagende partij in onze gemeente. Nu hebben we eindelijk cijfers. 

Inwoner Jan Desmet

Eindelijk zicht op het probleem

De slimme camera registreert anoniem al het verkeer: voetgangers, fietsers, auto's en grote voertuigen. "Uit de eerste resultaten blijkt dat er vooral problemen zijn in de Ieperstraat in Zonnebeke en de N303 in Passendale en Beselare", zegt schepen Meersseman. "Het drukste punt is de dorpskern van Beselare, maar in alle dorpkernen merken we een stijging van ongeveer 30 procent over 4 jaar. Dat verkeer rijdt vooral 's ochtends vroeg en 's avonds laat te snel."

Verdere stappen

Met de cijfers wil de gemeente aankloppen bij de Vlaamse overheid. "We bereiden met de mobiliteitscommissie een nota voor die op de gemeenteraad komt om dan de resultaten te bezorgen aan de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters, want de betrokken gewestwegen zijn haar bevoegdheid", zegt Koen Meersseman. "Het is duidelijk dat het zwaar verkeer nu door onze dorpskernen rijdt om tolwegen te mijden. Een nieuwe tolheffing op de gewestwegen is misschien wel de oplossing. In afwachting van een structurele oplossing hebben we al heel wat initiatieven genomen om de schoolomgevingen veilig te houden."

Als je zelf ook een camera aan je raam wil hangen, kan je mailen naar mobiliteit@zonnebeke.be.

Radio 2

Meest gelezen