foto: Radio 2

60 weekendhuisjes in het Nationaal Park Hoge Kempen moeten verdwijnen

In het Nationaal Park Hoge Kempen in Dilsen-Stokkem moeten 60 weekendhuisjes verdwijnen. Het gaat om illegale chalets of caravans in het Stockheimderbosch, tegen de grens met As, en in het gebied Costa Brava vlakbij de grens met Eisden (Maasmechelen). 

Op enkele chalets na, moet alles worden afgebroken omdat de bouwwerken in een natuurgebied liggen. Een regularisatie is daardoor niet mogelijk. "Als eigenaars kunnen aantonen dat ze hun weekendhuisjes gebouwd hebben vóór 1962,  dan zijn ze legaal en mogen blijven staan", vertelt schepen Kelly Issaris (Open VLD).  De andere huisjes zijn dan weer illegaal en zouden moeten verdwijnen.

De bouwwoede in het park kende 30 jaar lang geen grenzen. Zo is het meest recente weekendhuisje vorig jaar nog gebouwd. Tot nog toe kon dat betrekkelijk ongestoord omdat er weinig controle was. Er zijn zelfs huisjes met een zwembad en een tennisveld. Sommige hebben elektriciteit, maar stromend water is er niet. 

Afbraak

Natuur en Bos heeft in het verleden al enkele huisjes gekocht op Costa Brava en Stockheimderbosch met de bedoeling ze af te breken. Door de coronacrisis zijn de onderhandelingen met andere eigenaars stilgevallen. De stad Dilsen-Stokkem heeft het parket ingeschakeld om afval te laten ophalen dat is achtergelaten door chaleteigenaars. “Het is een bevoegdheid van het Vlaams gewest, zij hebben al enkele pv's opgesteld", vertelt Issaris. "Het is een problematiek die al 30 jaar oud is. Wij kunnen enkel actie ondernemen voor het afval dat wordt achtergelaten."

Meest gelezen