Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Impeachment tegen oud-president Trump formeel begonnen, "Weinig appetijt bij Republikeinen" 

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een document met de aanklacht tegen oud-president Donald Trump persoonlijk aan de Senaat bezorgd. Met het sturen van de aanklacht van het Lagerhuis naar het Hogerhuis van het parlement gaat het tweede impeachment-proces tegen Trump formeel van start. 

Het proces tegen Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, begint pas in de week van 8 februari zodat diens verdediging zich voldoende kan voorbereiden.

De negen zogeheten impeachment-managers van het Huis van Afgevaardigden presenteerden maandagavond (plaatselijke tijd) aan de Senaat de aanklacht tegen Trump. Hij wordt er door een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van beschuldigd zijn aanhangers te hebben aangezet tot een opstand.

Maandag werd bekend dat niet opperrechter John Roberts, die de leiding had over het eerste impeachment-proces tegen Trump, maar de Democratische senator Patrick Leahy het proces zal voorzitten. Leahy is als oudste senator van de grootste partij de waarnemend voorzitter van de Senaat. Die zit van oudsher impeachment-processen tegen oud-presidenten voor.

Wat is impeachment? De onderstaande video legt het je uit in 1 minuut. Lees daarna verder onder de video.

Wat doen de Republikeinen?

President Joe Biden, die liever vooral aandacht besteedt aan de aanpak van de corona-epidemie en het economisch herstel in de VS, liet vorige week al duidelijk weten dat hij zich niet met het impeachment-proces zal bemoeien. Zijn woordvoerster Jen Psaki zei dat de president "het aan de Democraten en de Republikeinen in de Senaat zal laten om te beslissen hoe ze de vorige president ter verantwoording roepen".

“Er zal nog een senator zijn bij de Republikeinen die een stemming wil houden over het feit of dit al dan niet grondwettelijk is. Veel Republikeinse senatoren hebben weinig appetijt in een proces, dus nu gebruiken ze soms het argument van of het wel grondwettelijk is om een oud-president te vervolgen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Ze doen dat natuurlijk ook omdat ze willen vermijden dat ze een grote schare kiezers, namelijk Trump-aanhangers, tegen de haren moeten instrijken door al of niet te zeggen dat zij de president schuldig achten van het opzetten van een massa om het Capitool te bestormen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen