Russische troepen in de opstandige deelrepubliek Abchazië in Georgië.
AP2007

Europese Hof voor de Mensenrechten veroordeelt Rusland wegens de oorlog met Georgië in 2008

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg houdt Rusland verantwoordelijk voor de mishandeling van Georgische militairen en burgers en het verhinderen van de terugkeer van Georgische inwoners naar de afgescheurde deelrepublieken Abchazië en Zuid-Ossetië. 

U herinnert het zich misschien: op de zomerdag dat in Peking de openingsceremonie voor de Olympische Spelen van 2008 plaatsvond, viel het Georgische leger de opstandige deelrepublieken Abchazië en Zuid-Ossetië aan. Enkele uren later viel het Russische leger van over de Kaukasus het noorden van Georgië binnen en hield het dat gebied wekenlang bezet. Na hun aftocht bleven de Russen wel in Abchazië en Zuid-Ossetië toen die de onafhankelijkheid uitriepen. Sindsdien heeft Rusland daar militaire bases.

Deze uitspraak is een internationale overwinning zonder weerga voor Georgië

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken David Zalkaliani

Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg is Rusland -wegens zijn controle over die gebieden- verantwoordelijk voor misdaden tegen Georgiërs. Dat slaat dan op de mishandeling van gevangen genomen Georgische burgers en militairen. Ook wordt Rusland veroordeeld omdat het na de oorlog verhinderd heeft dat etnische Georgiërs zouden terugkeren naar hun woningen in de afgescheurde deelrepublieken Zuid-Ossetië en Abchazië. 

Het hof eist dat Rusland een onafhankelijk onderzoek instelt naar de wandaden van die tijd. Moskou wijst die verantwoordelijkheid af en zegt dat de directe inmenging van Russische troepen niet bewezen is. Georgië reageert enthousiast op de uitspraak en spreekt over een ""internationale overwinning voor Georgië zonder precedent". 

Sinds de oorlog staan Abchazië en Zuid-Ossetië de facto onder Russische controle en Moskou heeft er ook militaire bases. Rusland erkent de onafhankelijkheid van die twee entiteiten, maar de meeste andere landen beschouwen die als een onderdeel van Georgië.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is geen instelling van de Europese Unie, maar wel van de oudere Raad van Europa. Het hof ziet toe op de naleving van de belangrijke Europese Conventie voor de Rechten van de Mens uit 1950. Bestond de Raad van Europa aanvankelijk vooral uit West-Europese landen, dan is dat sindsdien uitgebreid tot 47 leden met alle Europese staten -behalve Wit-Rusland- en ook Rusland, Turkije en Georgië. Zowel burgers als de overheden van die landen kunnen zaken aanhangig maken bij het hof. 

Meest gelezen