"Fornieri en Meyers vrij onder voorwaarden" in Nethys-affaire

De raadkamer van Luik vraagt om de zakenmannen François Fornieri en Pierre Meyers, onder voorwaarden vrij te laten. Dat hebben de advocaten van Fornieri in een persbericht bekendgemaakt. De twee waren aangehouden in een onderzoek naar corruptie en verduistering bij de Luikse intercommunale Nethys. Het parket heeft 24 uur de tijd om beroep aan te tekenen tegen hun vrijlating.

François Fornieri, CEO van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra, en Pierre Meyers werden vorige week aangehouden voor hun rol in de Nethys-affaire. Ze worden beschuldigd van “verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen”.

Waar gaat dit precies over? Voor ze in 2019 bij de Luikse intercommunale Nethys aan de deur werden gezet, hadden verschillende topmanagers, onder wie Stéphane Moreau, zich royale vergoedingen laten uitkeren, samen goed voor zo'n 15 miljoen euro. Dat gebeurde met goedkeuring van Pierre Meyers, die voorzitter was bij Nethys en François Fornieri, die toentertijd voorzitter was van het vergoedingscomité van de intercommunale.

De bal ging aan het rollen nadat in 2019 aan het licht was gekomen dat Nethys drie dochterbedrijven - teledistributiemaatschappij Voo, groenestroomproducent Elicio en de IT-groep Win - voor een zacht prijsje had proberen te verkopen aan ondernemingen van Fornieri.

Meest gelezen