Vlaamse regering maakt 5,6 miljoen euro extra vrij voor geestelijke gezondheidszorg, Groen "voorzichtig positief"

De Vlaamse regering maakt 5,6 miljoen euro extra vrij om de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg te versterken. Het geld moet vooral dienen om kinderen en jongeren bij te staan. Minister van Welzijn Beke (CD&V) maakte dat bekend nadat oppositiepartij Groen een oproep gelanceerd had om een noodplan voor mentaal welzijn te maken. Groen is “voorzichtig positief” over het beloofde extra geld.

“Het is een goede eerste stap”, zeggen de Vlaams parlementsleden Jeremie Vaneeckhout en Meyrem Almaci van Groen, “al zal er nog een tand moeten bijgestoken worden om te voldoen aan de toenemende vraag naar psychologische hulp.” Volgens de groene politici zal de 5,6 miljoen “snel onmiddellijk gebruikt kunnen worden”.

En dus vragen Vaneeckhout en Almaci dat het niet bij deze eenmalige financiële injectie blijft. Ze willen dat de middelen “structureel verankerd” worden en er een “bindend groeipad” komt. Dat moet het mogelijk maken dat Vlamingen “sneller ergens terechtkunnen als ze zwaar in knoop zitten met zichzelf”. Groen heeft daarvoor een  Urgentieplan Mentaal Welzijn klaar en suggereert minister Beke om dat eens goed te lezen.

Voor velen is de lockdown één uitgerekte periode van angst en paniek

Dat minister Beke de voorzet van Groen zo snel binnenkopte, heeft alles te maken met corona. Dat weten Vaneeckhout en Almaci ook:”Corona deelt zware klappen uit en zorgt voor nog meer depressies. Voor velen is de lockdown één uitgerekte periode van angst en paniek.” Dat geldt volgens de groene politici in het bijzonder voor “jongeren, studenten en mensen die hun job verloren”.

Meest gelezen