Videospeler inladen...

45 Republikeinse senatoren achten afzettingsproces tegen oud-president Donald Trump ongrondwettelijk

In de VS hebben 45 Republikeinse senatoren een motie gesteund die stelt dat het nieuwe afzettingsproces tegen Donald Trump ongrondwettelijk is. Slechts 5 Republikeinse senatoren stemden die motie samen met de 50 Democratische senatoren weg. Hoewel het proces doorgaat, toont deze demarche andermaal aan dat een effectieve afzetting van de oud-president weinig waarschijnlijk is.

Alle 100 Amerikaanse senatoren (50 Republikeinen en 50 Democraten) hebben vandaag de eed afgelegd waarbij ze beloofden "onpartijdig" op te treden tijdens het nieuwe, tweede afzettingsproces tegen oud-president Donald Trump. Zij zijn immers de rechters in dat proces, zoals de grondwet dat voorschrijft.

Het proces zelf zal op 9 februari beginnen. Het is zonder meer historisch: Trump is de enige Amerikaanse president ooit tegen wie zo'n proces twee keer wordt gevoerd. Bovendien is hij de eerste die het moet ondergaan nadat hij het Witte Huis heeft verlaten.

Wat betekent impeachment precies? Deze video legt het je in 1 minuut uit (lees eronder voort):

Precies wegens dat laatste punt heeft de Republikeinse senator Rand Paul meteen na de eedaflegging een motie ingediend die stelde dat het hele afzettingsproces ongrondwettelijk is omdat het wordt gevoerd terwijl Trump niet langer in functie als president is.

45 Republikeinse senatoren hebben de motie van Paul vervolgens gesteund, onder wie de machtige fractieleider Mitch McConnell die eerder nochtans niet had uitgesloten dat hij Trump mee zou veroordelen tijdens het eigenlijke proces.

Volgens Paul toont deze stemming aan dat het afzettingsproces een doodgeboren kind is omdat bij het eigenlijke proces twee derde van de senatoren Trump moet veroordelen. Dat betekent dat 17 Republikeinse senatoren zich bij het Democratische kamp zouden moeten aansluiten, terwijl vandaag slechts 5 dat hebben gedaan bij de motie.

Meest gelezen